Activiteiten Buiten de Vrouwenbibliotheek Utrecht Nieuws

Muzikale hommage aan componiste en violiste Alba Rosa Viëtor

BANNER_ARV_FESTIVAL_325x240pxOp zondag 28 september 2014 wordt de 125ste geboortedag gevierd van de Italiaanse componiste Alba Rosa Viëtor
met een eendaags muziekfestival in Utrecht. Het festival is geheel gewijd aan het leven en werk van deze componiste, violiste en pianiste.

Alba Rosa Viëtor (1889-1979) was in haar tijd een gerenommeerd concertvioliste, pianiste en componiste. Alba Rosa werd geboren in Milaan, waar zij als jongste leerling ooit vanaf haar 8e jaar viool studeerde aan het Giuseppe Verdi Conservatorio. Vanaf haar 12e heeft ze op verschillende plaatsen in de wereld haar studie voortgezet.

Componeren deed ze van jongsaf aan, maar pas wanneer ze haar carrière als concertvioliste beëindigt en compositielessen neemt, wordt componeren het belangrijkste in haar leven. Veel van haar composities werden tijdens haar leven uitgevoerd in concertzalen in Noord-Amerika. Ze werden enthousiast ontvangen en Alba Rosa Viëtor kreeg vaak betere recensies dan haar mannelijke collega-componisten.
Na haar dood in 1979 bleven haar composities 25 jaar lang onaangeroerd. In 2004 gaf haar zoon Hendrik Viëtor opdracht aan de Frost School of Music van de University of Miami (Fl), om de complete verzameling composities van zijn moeder te digitaliseren en op te nemen in een catalogus.

Het boek The Story of Alba Rosa Viëtor: Violinist and Composer 1889-1979 omvat de memoires en lezingen van Alba Rosa Viëtor, een catalogus van haar werken, recensies en analyses van haar componeerstijl.
Dankzij haar memoires weten we ook wat Alba RosaAlba Rosa viool dacht en voelde. Het leek haar niet te deren dat ze een vrouwelijke componist was. Die waren er tot aan het begin van de 20ste eeuw nauwelijks, hooguit als ze gelijk ook concertpianiste waren, zoals Clara Schumann. Alba Rosa gaf niet de indruk dat zij zich gediscrimineerd voelde of dat ze tegenwerking ondervond. Alba’s echtgenoot, de Nederlandse zakenman Jan Fresemann Viëtor, was trots op haar en stimuleerde haar om te componeren.

Op 28 september vinden van ‘s ochtends tot ‘s avonds diverse concerten plaats, een jeugdconcert, een liedrecital, een workshop improviseren voor alle leeftijden, een compositiewedstrijd voor jonge componisten en een concert met cd-presentatie door het befaamde Storioni Trio. De concerten vinden plaats op historische locaties, Leeuwenbergh, Paushuize en Geertekerk. Het festival wordt besloten met een orkestconcert door het Utrechtsch Studenten Concert onder leiding van Bas Pollard.
De Alba Rosa Viëtor Stichting heeft het initiatief genomen tot dit festival, niet alleen om het oeuvre van de componiste te doen klinken, maar ook om een podium te bieden aan zowel amateurmusici als professionele musici van alle leeftijden, waarbij de thema’s ‘improvisatie’ en ‘componeren’ bijzondere aandacht krijgen

Meer informatie over Alba Rosa Viëtor en het festival: http://albarosavietor.com