Recensies

‘De Vervangster’ door Val Mc Dermid

9200000025876638Val McDermid is een gerenommeerde Britse thrillerschrijfster met een Schotse achtergrond. Ze schreef vierentwintig thrillers en kreeg een Diamond Dagger voor haar hele oeuvre. Elk boek dat je van haar leest is goed. Alleen zal de ene plot je meer aanspreken dan de andere: een kwestie van persoonlijke smaak. Ze schrijft losstaande thrillers, zoals Verdwenen (2013) en thrillers in doorgaande series, zoals De Vervangster (2014).

De vervangster is de achtste thriller uit de serie met profiler/psycholoog Tony Hill en rechercheur Carol Jordan. Deze serie is onder de titel Wire in the Blood op de televisie vertoond. In de vorige, zevende thriller is het voor Tony Hill en Carol Jordan slecht afgelopen. De broer van Carol en zijn vrouw zijn op gruwelijke wijze vermoord door een sluwe seriemoordenaar, Jacko Vance, een seriemoordenaar die al eerder het pad van Tony Hill heeft gekruist en daarna jaren in de gevangenis heeft gezeten. Jacko Vance was zo sluw dat profiler Tony wel zijn profiel kon schetsen, maar niet alle geweld kon voorzien. Dat heeft Carol Jordan totaal uit haar evenwicht gebracht. Ze geeft Tony de schuld van de dood van haar broer en zijn vrouw en wil hem nooit meer zien. Hoewel ze zouden gaan samenwonen in een huis dat Tony had geërfd, is daar geen sprake meer van. Evenals het huis van Tony, dat door Jacko Vance in de as is gelegd, is ook hun liefde in rook opgegaan. Carol’s ooit zo succesvolle team Zware misdrijven is ontbonden en Carol zit vast in haar rouwproces. Teamgenoot Chris Devine is bij de aanslag blind geworden door het in haar gezicht geworpen zoutzuur. Brigadier Paula McIntyre is verkast naar het team van de Criminele Opsporingsdienst van hoofdinspecteur Fielding. Mevrouw Fielding doet alles strikt volgens het boekje en is daarin de absolute tegenpool van Paula’s ex-bazin Carol Jordan. De rode draad in deze thriller is de traumatische nasleep van de gebeur-tenissen in de vorige Tony Hill thriller. Desalniettemin kun je deze Tony Hill thriller los (als stand-alone) lezen.

In de thrillers van Val Mc Dermid komen regelmatig lesbische vrouwen voor. In dit deel van de serie is het Paula McIntyre die een relatie heeft met een medisch hoofdspecialist bij het Bradfield Ziekenhuis, Elinor Blessing. De lesbo heeft in de literatuur inmiddels een gewone rol gekregen. Sommigen hebben een relatie, sommigen hebben kinderen en sommigen hebben geen relatie. Sommigen zijn vrolijk, anderen droevig, net als elke iedereen. Nog maar vijfentwintig jaar geleden was de lesbo meestal dader, ‘de lesbo had het gedaan’, hetgeen boeken met een lesbopersonage bepaald niet spannend maakten. Paula McIntyre en haar vriendin hebben een gezonde relatie, waar plek is voor liefde en genegenheid, ze zijn hoogopgeleid en staan middenin het leven. Ze nemen tijdelijk een puberjongen in huis, waarvan de moeder op gruwelijke wijze is vermoord.

Al op de eerste bladzijde van deze thriller maken we kennis met een (anonieme) seriemoordenaar, die zich verheugt op het ontvoeren van vrouwen om ze vervolgens langdurig gevangen te houden. De vrouwen die hij ontvoert lijken allemaal op Carol Jordan, waardoor men denkt dat de moordenaar het eigenlijk op Carol heeft voorzien. Door Dna-onderzoek op de vermoorde vrouwen komt Tony Hill onder verdenking te staan. Zijn Dna matcht met het gevonden Dna.

Val McDermid schrijft bijzonder onderhoudend. Ze laat Tony Hill, die barst van het schuldgevoel prachtige uitspraken doen: ‘Kijken en ervan leren, dat is wat psychologen moeten doen…en dan moeten ze wat ze geleerd hebben toepassen op wat ze observeren.’ Maar met zijn prachtige uitspraken komt Tony er in zijn eigen situatie niet. De schrijfster laat hem in zijn rouwproces over het verlies van zijn maatje Carol veel zelfonderzoek doen, wat hem uiteindelijk bij een psychiater brengt. Een voorbeeldige actie van de professional die Tony Hill is.

De Engelse titel luidt Cross and Burn, een uitdrukking die wil zeggen dat je sommige bruggen moet oversteken en sommige moet verbranden. Niet te vertalen in een pakkende Nederlandse thrillertitel, maar mooi gevonden. Het is zeker de moeite waard om in dit boek te lezen welke bruggen de personages over zijn gestoken en welke bruggen ze verbrand hebben.

Uitgeverij             Sijthoff, 2014
pagina’s               400
vertaald                uit het Engels door Frank Lefevere (Cross and Burn)
ISBN                     978 9021 810 447

Recensie door Hannah Kuipers, augustus 2014

 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Powered by: Wordpress