Nieuws Nieuwsbrieven

Augustus (openings)nieuws

Beste leensters en andere belangstellenden,

Veel van het nieuws afgelopen maand werd gevormd door voetballen, wielrennen (met gisteren Lá Course) en natuurlijk Gaza en de ‘vliegtuigramp’ met alle gevolgen van dien. Toch gebeurde er ook andere dingen. De grote Zuid-Afrikaanse schrijfster Nadine Gordimer is 13 juli jl. op 90-jarige leeftijd overleden. Ze won de Nobelprijs in 1991 en wordt in Zuid Afrika wel beschouwd als de belangrijkste Engelstalige schrijver van de 20e eeuw in Zuid-Afrika. Maart vorig jaar verscheen haar laatste roman, Een tijd als nooit tevoren, over twee Nadine Gordimeranti-apartheidsactivisten, inmiddels getrouwd en met hun gelukkige gezin tot de middenklasse behorend, die onder druk komen te staan en het hoofd moeten zien te bieden aan erfenissen uit het verleden. Ze laat een belangrijk oeuvre na, 15 romans, ruim 200 verhalen en verschillend ander werk. Nadine Gordimer was dochter van een joods-Brits echtpaar en was van jongs af aan een kritische vrouw. Ze was pas 9 jaar oud toen ze al begon met schrijven en ze vertelde ooit dat het schrijven haar de ogen had geopend voor wat er mis was met de Zuid- Afrikaanse manier van leven. In haar boeken heeft ze haar visie en haar afkeer van de apartheid op literaire wijze vorm kunnen geven. Ze deed dat door met veel gevoel en inzicht het algemene in de bijzondere omstandigheden van individuele mensen te verbeelden, indringend en wijs. De werkelijkheid in haar boeken was mede daardoor niet zwart-wit, maar met vele nuances er tussen in. Apartheid was ook geen statisch begrip, zei ze, maar voortdurend in ontwikkeling. Ook als de apartheid is afgeschaft is het leven in Zuid-Afrika geen rozengeur en maneschijn en bleef ze zich kritisch uiten over de samenleving in haar land. Het werk van Nadine Gordimer is eigenlijk een kroniek van het dagelijkse bestaan tijdens en na het apartheidsregime.

Bij toeval kwam mijn partner online de titel Een verborgen ziel  tegen, geschreven door een voor hem oude bekende, Renske Kleijwegt. Het is een spannende jeugdroman, over een jongen die op zoek is naar Een verborgen ziel - Renske Kleijwegtzijn ware identiteit, en deze maand uitgebracht in eigen beheer bij uitgeverij Tobi Vroegh. Niet eerder van gehoord, maar zowel uitgever als schrijfster blijken bijzonder te zijn. Renske Kleiwegt  heeft een verstandelijke en visuele beperking en vindt het heerlijk om te schrijven. Omdat ze een aantal keren niet tevreden was met het resultaat, schreef ze ongeveer 10 jaar aan haar boek. Uitgeverij Tobi Vroegh wordt vrijwel geheel gerund door vrijwilligers, waarvan een groot deel ervaring heeft met de psychiatrie of gehandicaptenzorg. Ze willen een brug slaan tussen de psychiatrie en de samenleving. Dat doen ze door het uitgeven van ego-documenten, romans , dichtbundels etc, om zo bij te dragen aan de ontwikkeling en maatschappij-deelname van mensen met een psychiatrische achtergrond. De auteur en/of het onderwerp hebben/heeft er mee te maken. De uitgeverij is genoemd naar Tobi Vroegh, de vrouw die aan de wieg stond van het eerste wegloophuis voor mensen die waren weggelopen uit een psychiatrische instelling, en die samen met anderen de Werkgroep Terecht opgericht heeft, een werkgroep die opkwam voor de rechten van mensen in diezelfde psychiatrische instellingen. Haar levenswandel, die haar keuzes inzichtelijk maakt, staat beschreven op de website van de uitgever: http://www.tobivroegh.nl/tobivroegh.php

Op zondag 3 augustus vindt vanaf 9.30u de 26e editie plaats van de Deventer boekenmarkt, bijna 900 kramen vol met een heel gevarieerd en kwalitatief goed aanbod. Deventer boekenmarktOm bezoekers wegwijs te maken is er het Deventer Boekenmarktboekje 2014 met een overzicht van deelnemers, plattegronden en specialisaties. Meer info: http://boekenmarkt.eventindeventer.nl/ Er is ook een uitgebreid randprogramma bij de boekenmarkt met muziek, optredens, exposities en culturele activiteiten. Een aantal er uitgelicht: – Zaterdagavond 2 augustus is in de oude binnenstad van Deventer elk jaar terugkerend het Tuinfeest een podium voor Nederlandse en Vlaamse toonaangevende dichters en debutanten die hun gedichten voorlezen met daarnaast muziek waarbij gezocht is naar de verbintenis met taal en poëzie. Ook zijn er interviews door Wim Brands met 3 x 3 dichters. Optredende vrouwelijke dichters zijn Heleen Bosma, Annelie David, Hanneke van Eijken, Hélène Gelens, Annemieke Gerrist, Marjolijn van Heemstra, Judith Herzberg, Tjitske Jansen, Astrid Lampe, Lieke Marsman, Els Moors, Froukje van der Ploeg en Ester Porcelijn. Meer info: http://www.hettuinfeest.nl/index.php – Tijdens de boekenmarkt is er rond het Etty Hillesum monument (aan de IJssel) een foto-tentoonstelling van het IJssellandschap gecombineerd met teksten van Etty Hillesum. Zij liep er regelmatig langs als ze bij ouders op bezoek was en schreef over haar ervaring, de rust, de ruimtelijkheid, de vrijheid. Het beschrijven van haar innerlijke landschap doet ze met beelden die ze rechtstreeks ontleend lijkt te hebben aan dit IJssellandschap. Dit laatste inspireerde Wicher Nabermann om zijn foto’s van de IJssel hiermee te combineren, en teksten en foto’s elkaar te laten versmelten en versterken. Ook zijn teksten van Etty Hillesum verwerkt in de tentoonstelling Weergave. Meer info: http://boekenmarkt.eventindeventer.nl/index.php/randprogramma/ en: http://www.ettyhillesumcentrum.nl/,

Onlangs uitgebrachte titels
Levens van meisjes en vrouwen - Alice Munro– Nadat verhalenschrijfster Alice Munro vorig jaar de Nobelprijs heeft gekregen, verschijnt er in het Nederlands ouder werk dat niet eerder vertaald werd. Levens van meisjes en vrouwen is zo’n vertaling. In deze romanachtige bundel uit 1971 gaan alle verhalen over het leven van Del Jordan, van haar kindertijd totdat ze een jongvolwassen vrouw is. Als het gezin van Del Jordan van het platteland naar de stad is verhuisd, wordt het meisje omringd door vrouwen: haar moeder, een pittige, wat bedorven tante, haar moeders wellustige kostganger en haar beste vriendin. Via hen en via haar ervaringen met seks, geboorte en dood ontdekt ze de slechte en goede kanten van het vrouw-zijn. Uit een recensie: “Geweldige dialogen, psychologische finesse, intensiteit, filosofische diepgang: het zijn de superieure ingrediënten van deze bijzondere collectie (verhalen, MD)”.
– Het gebeurt vaker de laatste tijd, oudere romans die al dan niet herontdekt opnieuw worden uitgegeven. Zo ook Cassandra van Dorothy Baker uit 1962, omschreven als “een intense en gelaagde roman die raakt aan de vraag wat maakt je tot wie je bent?”. Het thema van het verhaal is tijdloos, tweelingzussen met een hechte band die beiden haar eigen leven moeten gaan opbouwen. Een van hen, Judith, gaat trouwen met een man die de ander, Cassandra, helemaal niet zit zitten. Hoe gaan ze daar uitkomen? In het verhaal komen veel verwijzingen naar de Griekse mythologie en filosofie voor, met onheilsprofetes Kassandra uit het  verhaal over Troje. Zowel in de fijngevoelige dialogen als in haar vlekkeloze proza laat Dorothy Baker haar bijna ambachtelijke, niet verouderde meesterschap zien. Opmerkelijk dat er over haar zo weinig online te vinden is.
Kwartet - Anna Enquist– Kwartet  is de nieuwste roman van Anna Enquist, gesitueerd in de nabije toekomst. Het verhaal speelt zich af rond de 4 leden van een strijkkwartet, allemaal op hun eigen manier beschadigd door het leven. Het samen muziek maken helpt hen om er mee om te gaan. Rondom hen spelen allerlei misdaden, herkenbare aspecten van onze huidige samenleving waarmee ze zich uiteen moeten zetten. Ze worden tijdens een repetitie zelfs geconfronteerd met grof geweld. De meningen over hoe Anna Enquist in staat is vorm te geven aan de thrillerelementen van haar roman zijn erg verschillend. Unaniemer is men over de kwaliteit van haar psychologische portretten, het beschrijven van de ervaring van muziek maken en haar woede en frustratie over maatschappelijke problemen.
–  Sasja’s wraak is het debuut Alina Bronsky (= haar pseudoniem). Als Russisch imigrante in Duitsland schrijft ze over een 17-jarig meisje met een analoge afkomst die woont in Sasja's wraak - Alina Bronskyeen Duits getto. Levendig beschrijft Alina Bronsky haar wereld en haar leven dat lang niet zo mooi is als haar werd beloofd. Daarnaast zit ze met de scherven van een familiedrama. Ze draagt de verantwoordelijkheid voor haar jongere broertje en zusje en is erg boos. Ze koestert desondanks nog steeds haar dromen die eerder rauw dan zoet zijn. Het boek wordt geprezen om de zeer onderhoudende manier waarop de vele kanten van Sasja’s problemen worden neergezet en om het karakter van de vertelster.

Activiteiten dit keer vooral buiten Utrecht en op de buis:
– In de Centrale Bibliotheek van Amsterdam is t/m 24 oktober de tentoonstelling te zien Debut van Marga WeimansMarga Weimans is een van de opvallendste modewerpers van dit moment. Ze studeerde in 2005 af aan de modeopleiding van de Koninklijke Marga Weimans ontwerpAcademie voor Schone Kunsten in Antwerpen. Ze viel op met haar afstudeercollectie en won er de eerste i-D Styling Award mee. Met Debut (2006) laat ze een collectie omvangrijke zwarte jurken zien, als een soort berglandschap. In haar werk zijn identiteit, technologie en schoonheid belangrijke thema’s. Ze vertaalt dit op een ingenieuze manier naar opvallende outfits die een combinatie zijn van puur handwerk en high tech. Daarnaast, en veel uitgebreider, is een eerste solo-tentoonstelling van het werk van Marga Weimans in het Groninger Museum t/m 23 november, door meerderen omschreven als erg de moeite waard om voor naar Groningen te reizen. De tentoonstelling is even opvallend en ingenieus vorm gegeven als haar werk, met als raamwerk een modehuis, symbool van haar droom en ambitie. Een installatie is gemaakt in samenwerking met het bureau van architect Rem Koolhaas, en verlegt de grenzen tussen ruimte en mode, als een kruising tussen een draagbare ruimte en een bewoonbare jurk. Ook andere thema’s en collecties worden getoond, waaronder Body Archive, gemaakt naar het idee van een archief. Gekleurde plexiglazen kubussen die onderdeel vormen van de outfits staan symbool voor Marga Weimans‘ DNA dat ze voor een deel deel liet sequencen en omzetten naar een kleurenpatroon. Contrastrijke grafische patronen zijn een verwijzing naar haar Surinaamse achtergrond. Meer info: http://www.groningermuseum.nl/tentoonstelling/marga-weimans-fashion-house
– Vanaf 30 augustus is in museum de Fundatie in Zwolle een tentoonstelling van de Nederlandse beeldhouwster Lotta Blokker.  Het uitgangspunt Lotta Blokker beeldvan de tentoonstelling The hour of the wolf is haar herinnering aan de nachten dat ze wakker lag en zich afvroeg ‘wat gebeurt er ’s nachts, als de lichten doven en de stilte begint?’ Lotta Blokker maakte 9 levensgrote bronzen sculpturen die de gevoelens van slapelozen verbeelden, een intiem project waarbij ze uitdrukking heeft gegeven aan haar verlangen dichtbij iemand te kunnen komen. Daarnaast zijn er verschillende andere figuratieve beelden waarin ze de ziel van de geportretteerde heeft proberen te vangen. Haar werk wordt krachtig en imposant genoemd, maar ook heel menselijk en herkenbaar. Meer info: http://www.museumdefundatie.nl/450-Lotta_Blokker.html
– In de zomertijd als alle regulier tv-series vakantie houden is er vaak ruimte voor bijzondere programma’s, op tv en radio. Een aantal uitgelicht:
— De Kennis van nu: Zomerserie  heeft op vrijdagavond een serie Vrouwen in de wetenschap. Er wordt aandacht extra besteed aan bijzondere briljante en onbekende vrouwen uit de geschiedenis van de wetenschap. Sinds 18 juli staat tot eind augustus elke vrijdagavond van 21u – 22u een van deze vrouwen centraal. Zo kon je horen over Ada Lovelace, een briljante wiskundige die beschouwd kan worden als de eerste computerprogrammeur, en over Rita Levi-Montecalcino die in haar slaapkamerlab een belangrijke groeifactor voor zenuwcellen ontdekte. Andere vrouwen in de wetenschap: Johanna Westerdijk, de eerst vrouwelijke hoogleraar in Nederland (Utrecht); Lynn Margulis die stelt dat het leven op aarde ook veel te danken heeft aan samenwerking tussen organismen, i.c. versmelting; Emmy Noether met baanbrekende bijdragen aan de theoretische natuurkunde en abstracte algebra. In de VPRO-gids zijn een 5-tal artikelen verschenen over deze vrouwen die helaas niet helemaal parallel lijken te lopen met de programmering.  
— VPRO import: Golda, een documentaire uit 2003 over Golda Meir, de eerste en enige Israëlische vrouw die tot premier werd gekozen. Haar ambtstermijn viel tussen de zesdaagse oorlog (1967) en de YOM kippoer oorlog (1973). Er is gebruik gemaakt van een interview met Golda Meir kort voor zij stierf. Door gesprekken met Golda, haar kinderen, kleinkinderen en andere tijdgenoten is vanuit hedendaags perspectief door regisseuse Ruth Walk een portret geschetst van een charismatische vrouwelijke machthebber in een mannenwereld van oorlog en wapenen. Uitzendingen dinsdag en vrijdag op npo doc. — Ook op npo doc een documentaire-tweeluik uit 1993, Die Macht der Bilderover Leni Riefenstahl, de meest invloedrijke filmregisseur in het Derde Rijk. Ze maakte propagandafilms voor Adolf Hitler en het naziregime, en daarnaast ook nog ander film- en fotowerk.
— De jaarlijks terugkerende Zomergasten, met op zondagavond 3 augustus thrillerschrijfster en columniste Saskia Noort.  Ze studeerde journalistiek en film- en theaterwetenschappen en wordt thrillerkoningin van Nederland genoemd. Op 17 augustus is te gast Ionica Smeets, wiskundige en wetenschapsjournaliste. Ze studeerde technische wiskunde en promoveerde in de getaltheorie. Samen met Jeanine Daems begon ze in 2006 een blog Wiskundemeisjes  waarin ze mensen op een nieuwe manier laten kijken naar dingen uit hun dagelijkse leven, en naar hoe cijfers je voor de gek kunnen houden.

Bibliotheek-nieuws
– Deze maand een iets andere openingstijd dan anders: donderdag   31 juli  10.00u – 14.00u , vrijdag  1 augustus    14.00u – 18.00u  en op afspraak zaterdag 2 augustus  10.30u – 14.30u
-In september begint een 4e leesgroep-seizoen. Ditmaal moderne literatuur rond het thema Utopie en werkelijkheid. Hoe werkt moderne literatuur? Wat leren we van de literatuur over onze samenleving? Wat Charlotte Molenkamp, Voorjaarover hoe onze samenleving zou kunnen zijn? Utopisme was de literatuur nooit vreemd en op dit moment worden romans o.a. ‘ecologisch’ gelezen. Is de 21e eeuw de eeuw van de ecologie? Deze vragen komen aan bod op 8 middagen waarin telkens één roman centraal staat. Een reader met achtergrondteksten over de romans en de schrijfsters geeft extra achtergrondinformatie bij het bespreken van de leeservaringen. De groep wordt begeleid door Maud Hollants, literatuurwetenschapster. Voor het opvragen van de folder of meer informatie kunt u terecht bij Maud (030-2732109), bij de bibliotheek of op onze website.

 

Nieuwe boeken in de bibliotheek   
Een dwaze maagd van Ida Simons, Schrijvende vrouwen. Een literatuurgeschiedenis van de Lage Landen 1880-2010  van Jacqueline Bel e.a., De vervangster  van Val McDermid,  Voor volk en vaderland, vrouwen in de NSB  door Zonneke Matthée, Het familieportret  van Jenna Blum, Nest van Sanneke van Hassel, Het boek van de kinderen  van A.S.Byatt

Nieuwe recensie van deze maand als link bijgevoegd

‘Moord in de Bloedstraat’ door Annejet van der Zijl

De leenbijdrage voor 2014 is opnieuw vastgesteld op € 25,-. Je kunt hiervoor onbeperkt boeken lenen en/of vriendin/vriend van de bibliotheek zijn. Iedereen die boeken leent en/of wil gaan lenen wordt vriendelijk verzocht dit bedrag over te maken op banknummer NL71 INGB 0009 2669 95 ten name van Stichting Es Scent ovv naam en ‘leenbijdrage 2014‘. Eenmalig een boek lenen kan ook. De bijdrage hiervoor is € 1,- per boek.
Op www.vrouwenbibliotheek.nl is meer informatie over de bibliotheek te vinden.

Naast de aangekondigde openingstijden blijft het altijd mogelijk om op afspraak een bezoek te brengen aan de bibliotheek.
U bent van harte welkom.

Marjolein Datema                                                             Utrecht, 28 juli 2014

* foto Nadine Gordimer door Victor Dlamini

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Powered by: Wordpress