Activiteiten Binnen de Vrouwenbibliotheek Utrecht Leesclub Leesgroepen Nieuws

Leesgroep Utopie en werkelijkheid

Charlotte Molenkamp, Voorjaar Het thema van de leesgroep dit seizoen zal zijn ‘Utopie en werkelijkheid’.

Utopisme was de literatuur nooit vreemd. In haar geschiedenis zijn veel blauwdrukken van de ideale samenleving gemaakt en beschreven. Van Plato’s Politeia en  Utopia van Thomas Moore tot science fiction. Van ‘Gouden tijd’ en kindertijd in het verleden, tot profetie in de toekomst (Jesaja). In de zo gewelddadige twintigste eeuw zijn er negatieve toekomstbeelden (dystopieën) beschreven als waarschuwing: 1984, Brave New World. En de communistische utopie is ‘gerealiseerd’ in totalitaire staten, met miljoenen doden tot gevolg (Sovjet Unie, China). Het is daarom niet verwonderlijk dat we inmiddels gedifferentieerder over utopieën zijn gaan denken. Maar utopisch denken in brede zin en zoeken naar sporen van utopie doen we nog steeds. Utopisme is dan ‘de uitdrukking van het verlangen naar een andere wijze van samenleven en mens zijn.’

Wat leren we nu over moderne literatuur over onze samenleving? Wat over hoe onze samenleving zou kunnen zijn, of niet? Als inspiratiebron en verdieping gebruiken we een reader met een waaier van teksten, van Sappho’s natuurlyriek tot de zogeheten ecokritiek.

De romans die we zullen bespreken zijn grotendeels van vrouwelijke auteurs: Kassandra van Christa Wolf (o.a. over de betekenis van mythen in onze tijd); Anna Karenina van Lev Tolstoj (o.a. over de vraag: wat is kunst?); Een verloren vrouw van Willa Cather (over de betoverende natuur); en Tussen de bedrijven van Virginia Woolf (over de natuurlijke omgeving).

En de meer recente romans: That old ace in the hole van Annie Proulx (een pastorale); De stenen goden van Jeanette Winterson (ecologie);  De keizerin van Jung Chang (de Chinese maatschappij); en Koetsier herfst van Charlotte Mutsaers (dierenrechten). In de leesgroep zullen we spreken over de beelden en visies van dit achttal romans vanuit onze eigen leeservaringen. Een reader met achtergrondteksten over de romans en de schrijfsters geeft extra achtergrondinformatie. Tijdens de bijeenkomsten bespreken we allereerst individuele leeservaringen, met op de achtergrond het thema en alle ingebrachte extra informatie.
Het leesgroep programma is voorbereid door literatuurwetenschapster Maud Hollants. Zij zal niet bij de bijeenkomsten aanwezig zijn.

Voor meer informatie en of aanmelding kunt u mailen naar vrouwenbibliotheek@xs4all.nl.