Activiteiten Buiten de Vrouwenbibliotheek Utrecht Nieuws Nieuws over vrouwen en literatuur

25 juni: gedenking 500e sterfdag Suster Bertken

suster bertkenHet Literatuurhuis organiseert op 25 juni aan de Oudegracht een avond om de 500e sterfdag van Utrechtse dichteres Suster Bertken te gedenken en aandacht te besteden aan haar werk en wie ze was.
*
Berta Jacobsdochter, bekend als Suster Bertken, was een non en kluizenares. En ze was een van de eerste Nederlandstalige vrouwelijke dichters. Op 25 juni is het 500 jaar geleden dat zij op 87-jarige leeftijd is gestorven. De 57 jaar die er aan vooraf gingen verbleef ze in een nauwelijks 16m2 grote kluis, gemetseld tegen de Buurkerk aan midden in het centrum van de stad. Ze heeft haar cel op eigen kosten laten bouwen en is er na haar dood begraven. Daar kon ze zeer sober leven, zich volledig op God richten,  bidden en mediteren, alle vieringen volgen, raad geven aan voorbijgangers én zich bezig houden met het schrijven van gebeden en gedichten. Slechts 2 boekjes met gebeden en liederen van haar zijn bewaard gebleven

Tien jonge dichters hebben zich in de aanloop naar 25 juniSuster_Bertken_leefde_hier laten inspireren door het leven en werk van Suster Bertken. Ter gelegenheid van de 500ste sterfdag zijn hun gedichten samen met de 9 bewaard gebleven gedichten-liederen van Suster Bertken gebundeld in een speciale uitgave. Na het ceremonieel luiden van de klok van de Buurkerk wordt de bundel gepresenteerd in het Literatuurhuis, dat is gevestigd in de voormalige sacristie van de Regulierenkerk, de plek waar destijds het liedboek en de sleutel tot de kluis van Suster Bertken werden bewaard. Jose van Aelst geeft een inleiding op het leven en werk van Suster Bertken en de dichters dragen hun gedichten voor.

Meer info: http://www.hetliteratuurhuis.nl/agenda/579/
http://nl.wikipedia.org/wiki/Suster_Bertken

*Een boecxken gemaket ende bescreven van suster bertken die.IVij.iaren besloten heeft gheseten tot Utrecht in die buerkercke, 1516

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Powered by: Wordpress