Recensies

‘Koningin van de nacht’ door Yvonne Keuls

Unknown‘Toen Daan klein was, dacht hij dat er binnen in zijn hoofd plaatjes zaten die hij in zijn droom verzamelde. Als hij zijn ogen sloot kon hij naar binnen kijken en navertellen wat hij zag. Dat noemden de mensen fantaseren’’.            
Hoe bijzonder is het om de wereld te bekijken door de ogen van een kind. Normale dingen worden opeens wonderlijk en lijken op magie.

 In Koningin van de nacht beschrijft Yvonne Keuls hoe Daan, een jongetje van zeven, en zijn Joodse vader en zus proberen te overleven in de tweede wereld oorlog. Daan groeit op in een muzikaal gezin, zijn vader is pianist en zijn overleden moeder was een beroemde violiste. Ook voor hem en zijn zus ligt een toekomst in de muziek in het verschiet. Echter door het uitbreken van de tweede wereld oorlog verloopt het anders dan gepland.

Het boek is onconventioneel omdat het geschreven is vanuit de ogen van een kind. Terwijl de meeste boeken over de tweede oorlog de nadruk leggen op de ellende en dreigende terreur, ligt in dit boek de nadruk op de gebeurtenissen van alledag. De onschuld van Daan staat sterk in contrast met de harde realiteit van de oorlog.
Yvonne Keuls heeft heel subtiel de oorlog door het verhaal verweven en maakt hiermee de angst en onrust die heersten toch voelbaar. Thema’s zoals fatale vriendschap, volwassen worden, onderduiken en familie worden ook behandeld. Het boek is hierdoor geen idyllische weergave van een opgroeiend kind in oorlogstijd, maar een ontroerend verhaal over de dillema’s en angsten van een half joods gezin in de tweede wereld oorlog.

Uitgeverij       Ambo-Anthos, 2013-2014
Pagina’s         271
ISBN              978 9041 424 891

Recensie door Marian van Sprakelaar, mei 2014

 

 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Powered by: Wordpress