Leesgroepen Poëziegroep

Eva Gerlach als toegift

Het is alsof de Duivel ermee speelt: ook op de zomerse bonusbijeenkomst regende het! Maar binnen was het droog en gezellig.

We lazen verschillende gedichten van Eva Gerlach, waaronder de twee gelijk getitelde gedichten “Terug” uit respectievelijk 2003 en 1987. Het schijnt dat Gerlach oudere gedichten vaker herschrijft – maar deze twee gedichten zijn dermate verschillend, dat we ze niet konden zien als variaties op hetzelfde.

Het nieuwste van de twee “Terug”-gedichten riep vrij verschillende interpretaties op – eerst dachten sommigen aan een stel, maar later dachten we toch vooral aan kinderen, die via een tumultueze puberteit het ‘land’ van de volheid/volledigheid verlieten om terecht te komen in een door bewustzijn van het gebrek gekenmerkte volwassenheid. Daarbij konden we het weer tóch niet laten om haar biografie erbij te halen – het blijkt dat zij Literatuurwetenschap heeft gestudeerd en we meenden dan prompt dhr Propp te kunnen toepassen op het driedelige gedicht, waarbij we de beproeving in het middelste deel  zagen verschijnen….

Haar biografie kwam van stal toen we het oudere “Terug”-gedicht en het gedicht “Een heer in een ver land” waar haar vader een rol speelt – de zwijgzame Indiëganger.

We hebben al besloten om na de zomer door te gaan met de poëzieclub – nadere informatie volgt!20131127.poezie benen

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Powered by: Wordpress