Nieuws

De Maand van het Spannende boek: 30 mei t/m 30 juni

Unknown-1

De Maand van het Spannende Boek, altijd in juni, heeft tot doel kwalitatief hoogstaande misdaadliteratuur onder de aandacht te brengen van een breed lezerspubliek. Wel een gedurfde uitspraak van de CPNB, want wat is precies hoogstaande kwaliteit?
Het thema in 2014 is terreur in thrillers, inlichtingendiensten en terroristen spelen de hoofdrol. Het draait om de dreiging van maatschappij- ontwrichtende aanvallen en het kat en muisspel tussen terroristische organisaties en inlichtingendiensten. Of de boeken zich nou afspelen tijdens de Koude Oorlog, in de roerige jaren ’70 of na 9/11, terreur is een veelvoorkomend onderwerp en het verandert mee met het politieke wereldtoneel. Simone van der Vlugt en Kristine Ohlsson zijn schrijfsters die dit onderwerp verwerkt hebben in hun boeken.

Vanavond 29 mei is de openingsavond van de Maand van het Spannende boek in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. De
zalen zullen vol zijn met enthousiastelingen die graag spannende boeken lezen, verkopers van boeken en talloze schrijvers, maar bovenal vol met mensen die zin hebben in een gezellig en (ont)spannend boekenfeestje. Er zijn diverse podia, thrillerschrijvers worden geïnterviewd, ze lopen rond en gaan met hun fans op de mobiele foto; ze signeren hun zojuist verschenen boeken. Auteurs moeten zich behalve als schrijvers ook als performers laten zien. Naamsbekendheid en geslaagde optredens zijn net zo belangrijk als het schrijven van een goed boek. Als het publiek schrijver én boek waardeert, kunnen de verkoopcijfers flink stijgen. Gasten zullen zijn o.a. Tess Gerritsen, Marion Pauw, Judith Visser en Inge Ipenburg.

Op de openingsavond zullen ook de prijzen worden uitgereikt, de Gouden Strop voor het beste Nederlandstalige spannende boek van het seizoen 2013/2014, en de Schaduwprijs voor het beste debuut in die periode.
Voor de gouden Strop zijn dit jaar 2 vrouwen genomineerd: Corine Hartman met Zielloos  en Esther Verhoef met De kraamhulp. Daarnaast ook Payrick Conrad met  Tango Assassino,  Donald Nolet met Versleuteld  en Tomas Ross met  De tweede november.
Voor de Schaduwprijs zijn o.a. genomineerd Monique Koemans met 2013 en Anya Niewierra met Vrij uitzicht.

Genomineerde Tomas Ross was in 1989 een van de initiatiefnemers van de Maand van het Spannende boek: hij schreef het eerste geschenkboekje. Hij is meer dan dertig jaar een gerenommeerd ‘faction’ thrillerschrijver. Hij won al drie keer de Gouden Strop. Het is moeilijk te voorspellen wie er zal winnen. Als Esther Verhoef de Gouden Strop wint, kun je in juli een recensie van De Kraamhulp op onze website verwachten.
Het geschenkboekje is dit jaar geschreven door de ook in Nederland populaire Amerikaanse auteur van medische thrillers Tess Gerritsen.  Het boekje Incendio krijg je bij aankoop van Nederlandstalige boeken ter waarde van € 12,50.

In juni 2014 verschijnen er extra veel nieuwe spannende boeken, zoals De helft van mijn ziel door Violet LeRoy, waarover je binnenkort een recensie op deze website kunt lezen. Overal in Nederland signeren schrijvers en misdaadjournalisten hun boeken in de boekhandels. De boekhandel hangt vol met om aandachtsmekende posters. Afgelopen week was ik in mijn plaatselijke boekhandel en verdiept in de achterflap van mijn aangekochte boek. Ik stelde mij op in de rij voor de kassa achter een dame. De rij schoot niet op. Ik had mij achter een levensgrote standaard met het lichaam ten voeten uit van de Amerikaanse thrillerschrijfster Karin Slaughter geposteerd. Mijn boekverkoper huilde van het lachen…
Spannende boeken, thrillers en misdaadromans vormen een belangrijke sector in de boekenmarkt. Vijfendertig procent van alle boekaankopen in Nederland zijn spannende boeken. En dat zijn er heel veel!

Meer informatie:
www.maandvanhetspannendeboek.nl
www.estherverhoef.nl/boek/De-kraamhulp-T499.html
www.tessgerritsen.com/

Hannah Kuipers, mei 2014

 

 

 

 

 

 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Powered by: Wordpress