Nieuws

Lieve Joris wint Bob den Uylprijs

UnknownZaterdagavond is Vlaamse schrijfster Lieve Joris (1953) uitgeroepen tot winnares van de Bob den Uyl prijs met haar boek Op de vleugels van de draak. De prijs wordt uitgereikt voor het beste literaire reisboek van het afgelopen jaar

Lieve Joris trok voor haar boek met Afrikaanse handelaren naar China om inzicht te krijgen in hun wederzijdse relatie. Want wat gebeurt er wanneer volkeren die geen koloniale geschiedenis delen, elkaar ontmoeten? Deze vraag stelde Lieve Joris zichzelf, nadat ze al jarenlang door Afrika heeft gereisd. Ze trok via Dubai naar China en weer terug. Trouw aan de manier van werken die zij de afgelopen decennia heeft verfijnd, begeeft ze zich te midden van Afrikanen en Chinezen die als visjes achter de grote handelscontracten aan elkaars territorium binnenzwemmen, en beschrijft ze wat globalisering in hun leven betekent.

De Congolese commerçante die naar Dubai reist om inkopen te doen voor haar winkel, de Malinese handelaar die nauwelijks kan lezen en schrijven, maar drie keer per jaar naar Guangzhou vliegt, de Chinese docent kunstgeschiedenis die horloges verkoopt op een strijkplank in de straten van Zuid-Afrika – met een magische mix van humor en heldenmoed voeren zij ons een wervelende wereld binnen, waarin Europa herleid is tot een museum.

De jury was vooral enthousiast over het feit dat Lieve Joris er in is geslaagd om te doen wat zelden lukt in reisboeken: het verbreden van onze horizon. Daarnaast heeft ze ‘een prachtige pen’ en maakt ze in haar boek ‘mondiale kwesties inzichtelijk en invoelbaar door de lezer een blik te gunnen in de levens van gewone mensen’.

Al vanaf haar adolescentenjaren reist Lieve Joris veel. Ze woonde als au pair in Amerika, studeerde (Utrecht!) en werkte in Nederland, vertrok naar het Midden Oosten, reisde naar Congo en veel andere plaatsen in Afrika, en oriënteert zich de laatste jaren op Azië. Over de achtergronden hiervan vertelde ze gisteren, zondag 25 mei, bij Wim Brands in VPRO boeken. Ze besluit daarin met het vermoeden dat onze uiterlijke reizen uiteindelijk misschien wel eens reizen zijn op zoek naar ons eigen innerlijk. Hier gaat ze in de toekomst mee aan de slag.
De uitzending is nog te zien op : http://boeken.vpro.nl/televisie/boeken/2014/25-mei.html

 

 

 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Powered by: Wordpress