Recensies

‘Kinderen van de jacarandaboom’ door Sahar Delijani

UnknownIn Kinderen van de Jacarandaboom vertelt Sahar Delijani over het leven van ouders en hun kinderen in Iran na de revolutie in 1983. Langzaam wordt de geschiedenis van verschillende gezinnen ontrafeld.

In het eerste gedeelte van het boek worden de ervaringen van de ouders in de Teheran gevangenis beschreven. Kinderen worden er geboren en ouders overlijden.
In het tweede gedeelte van het boek komen hun kinderen zelf aan het woord. Pijnlijk duidelijk wordt dat de revolutie niet alleen de oudere generatie heeft getekend, ook de levens van hun kinderen zijn voor altijd beïnvloed.

Sahar Delijani heeft haar boek gebaseerd op haar eigen leven en dat van haar ouders, familie en vrienden. Ze geeft uitgebreide en gedetailleerde beschrijvingen en schetst hiermee een duidelijk beeld van de situatie in Iran. In het boek maakt zij veel gebruik van tijdsprongen. Hoewel haar intentie over komt, ze wil niet meteen het volledige verhaal vertellen en de lezer zelf verbanden laten zoeken, is het af en toe lastig om de verhaallijn te volgen. Echter, gedurende het lezen vallen steeds meer stukjes op hun plaats, en geven de flashbacks het boek een extra dimensie. Erg aangrijpend om te lezen hoe vèrstrekkend de invloed van oorlog en angst is.
Het boek is zeker een aanrader.

Uitgeverij        The house of Books, 2013-2014
Pagina’s          320
ISBN                978 9044 341 591

 Recensie door Marian van Sprakelaar, mei 2014

 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Powered by: Wordpress