Recensies

‘Anna Boom’ door Judith Koelemeijer

Het eerste boek, dat ik van Judith Koelemeijer las, was Hemelvaart: een mooi meeslepend geschreven boek dat veel indruk op mij maakte. Toen de Vrouwenbibliotheek mij erop attendeerde dat er nog een boek van deze schrijfster lag, dat nog niet gerecenseerd was, wilde ik het graag lezen. Ik was erg benieuwd, zeker nadat op de achterkant zag dat het boek las als een avonturenroman. Eenmaal uitgelezen vind ik dat een goede omschrijving.

Anna Boom groeit op bij haar moeder in pensions in Italie en Zwitserland wegens haar slechte gezondheid. Op haar 19e verhuizen ze samen naar Boedapest. Ze wonen daar een aantal jaar en Anna begint er een relatie met een getrouwde oudere man. Als WO II begint, besluit haar moeder terug te keren naar Nederland. Anna kan daar niet aarden en mist haar vriend teveel. Ze besluit terug te keren naar Boedapest. In oorlogstijd is het niet zo gemakkelijk om een uitreisvisum te krijgen. Het lukt haar met doorzettingsvermogen toch om naar het buitenland te kunnen reizen.

Ook  Boedapest ontkomt niet aan de oorlog en via een vriendin rolt ze uiteindelijk in het verzet. Ze helpt joden aan beschermingspassen en voedsel, filmt een dodenmars, trotseert de Pijlkruisers- een groepje jonge laagopgeleide Hongaarse mannen die in normale omstandigheden niet veel zouden bereiken en nu misbruik maken van de situatie met hun gewelddadigheid- en wordt net op het nippertje gered van de dood door een Duitse officier. Ook na de oorlog zit ze niet stil. Zo helpt ze een groep Oostenrijkse en Duitse bergbeklimmers die een poging willen doen als eerste de top van de Nanga Parbat in de Himalaya te bereiken, reist een geliefde achterna die woont en werkt in India, gaat wonen in Zwitserland, ontmoet uiteindelijk de liefde van haar leven en wordt geëerd voor haar werk tijdens WO II.

Judith Koelewijn schrijft hoe zij door haar oom wordt overgehaald om kennis te maken met een vrouw die een fantastisch levensverhaal te vertellen heeft. Hoewel Anna tijdens de lunch niet veel zegt, vertelt Judith hoe haar aandacht wordt getrokken als Anna vertelt dat zij op een nacht tijdens een nachtmerrie: “Waar is mijn revolver!” schreeuwt. Vanaf dat moment besluit Judith Koelewijn dat ze alles wil weten van deze vrouw. En gelukkig maar. Wat een interessant en heldhaftig leven heeft deze vrouw geleid. Nergens zit ze stil. Haar leven wordt uitgebreid door Judith Koelemeijer opgeschreven. Hoewel ze niet diep duikt in de gevoelens, zijn de gebeurtenissen op zich al interessant genoeg om te blijven doorlezen. Ze heeft alles in chronologische volgorde opgeschreven en hoewel ik het gedeelte van Anna als jong meisje minder interessant vond om te lezen, hoort het er toch ook bij.

Ik vond het boek geen pageturner, maar wel een mooi boek over het leven van een vrijgevochten vrouw die een interessant  leven achter zich heeft en waar anderen, zoals ik zelf, qua doorzettingsvermogen en moed zeker een voorbeeld aan kunnen nemen.

Uitgeverij        Atlas Contact, 2008
Pagina’s          239
ISBN                978 9058 073 21 1

Recensie door Sereena, april 2014

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Powered by: Wordpress