Activiteiten Binnen de Vrouwenbibliotheek Utrecht Collectie Medewerkers Over ons

Thrillers en recensies door Hannah Kuipers

suspense thrillerVanaf mei 2014 zal Hannah Kuipers elke maand een recensie schrijven over een nieuw verschenen thriller. Er verschijnen veel boeken in dit genre en blijkens marktonderzoek zijn de meeste lezers vrouwen. Hannah gaat voor de Vrouwenbibliotheek de betere thriller recenseren. Hier haar korte inleiding.

Een thriller is een spannend verhaal waarin de daders de grens van goed en kwaad overschrijden en overgaan tot (zware) criminaliteit. Een thriller doet je huiveren, er zijn griezelige gebeurtenissen en er kan geweld (diefstal, fraude, moord, seriemoorden, toegetakelde lichamen, ontvoering, overvallen, etc) in voorkomen.  Een gepleegde of te plegen misdaad wordt ontdekt en langzamerhand opgelost. De daders worden ontmaskerd, dikwijls door een rechercheteam of door een of meer betrokken personages. Soms gaat een spannend boek niet per se over een moord, maar over een spannend probleem, al kan het gaandeweg wel weer op moord uitlopen. Ook een ‘cold case’ (oude onopgeloste moord) , een traumatisch verlies of een situatie uit het verleden die in het heden doorwerkt,  kan onderwerp zijn een van de talloze buitenlandse en binnenlandse thrillers die op de Nederlandse markt verschijnen.

De genres staan meestal op het omslag vermeld: psychologische-, literaire-, juridische-, forensische thriller, misdaadroman, spannend boek, chiller (daar krijg je het koud van), enz. De bedoeling van de genreaanduiding is je keuze te vergemakkelijken. Helaas zijn de genres nog nooit duidelijk gedefinieerd, dus een literaire thriller, kan weinig literairs bevatten en een spannend boek kan literatuur zijn.

Het niveau van de thrillers die in Nederland verschijnen loopt sterk uiteen. Van pulp tot voortreffelijk. Maar dat geldt voor alle genres boeken; ook een roman kan een dom verhaal bevatten en slecht geschreven zijn of juist een superboek zijn dat je leven verandert.

Smaken verschillen. Ik heb thrillers gelezen waar ik niet door kon komen. De schrijfsters hadden een miljoenenverkoop.  Bij thrillers met een plot van A naar B, met slechts een verhaallijn val ik soms in slaap. Op recensie- websites zie ik dat die slaappillen 5 sterren (het maximaal haalbare) hebben gekregen. Tja. Als je, zoals ik, veel thrillers hebt gelezen, zijn er ook boeken die je niet meer wilt lezen. De plot heb je na een paar bladzijden door, het onderwerp is uitgekauwd, je weet vrij snel wie het gedaan heeft, de stijl is stug en lelijk, personages zijn plat en de feiten kloppen niet. Isabel Allende kan bijvoorbeeld prachtig schrijven, maar haar eerste thriller Ripper had een kinderachtige plot. Patricia Cornwell is een bevlogen schrijfster, maar haar schrijfstijl is stug en haar hoofdpersonen wauwelen in hun dialogen. Soms ben ik razend enthousiast over een verhaal en dan lijkt het wel of ik de enige ben. Smaak is nooit objectief, maar is altijd subjectief gekleurd.

In ieder geval heeft een goede thriller een spannende en kloppende plot met meerdere verhaallijnen, met levensechte personages die zich binnen het verhaal ontwikkelen, met onderwerpen van algemeen maatschappelijke waarde en met algemeen menselijke problemen, in een goede stijl en met goed taalgebruik. En het is amusement.Ik ben altijd op zoek naar de krenten in de thrillerpap: een goede thriller.

Er staan veel goede thrillers in de Vrouwenbibliotheek van gerenommeerde schrijfsters als Ruth Rendell (GB), Minette Walters (GB), Tess Gerritsen (VS), Patricia Cornwell (VS),  Fred Vargas (FR), Lisa Marklund ( SWE) en Unni Lindell (NOR).

Ik heb een lijst aangelegd van schrijfsters die goede thrillers afleveren. Daarop staan behalve de in de Vrouwenbibliotheek aanwezige betere thrillers, o.a. thrillers van Elizabeth George (VS, de Lynley mysteries), Donna Leon (CH, over inspecteur Guido Brunetti in Venetië), Gillian Flynn (VS, recensie van ‘Donker Hart’ staat al op de website van de Vrouwenbibliotheek), Violet Leroy (NL, psychologische  thriller ‘De Helft van mijn Ziel’ verschijnt in juni in De maand van het Spannende Boek) , Val Mc Dermid (GB, juni 2014 verschijnt haar nieuwste thriller ‘De vervangster’), Esther Verhoeff (NL, maart 2014 verscheen ‘De Kraamhulp’), Kristina Ohlsson (SWE, recensie binnenkort) en de ‘Dagenreeks’ met psychotherapeute Frieda Klein van Nicci French (GB, net verschenen: Donderdagskinderen). Verrassende nieuwkomers voeg ik verheugd aan mijn lijst toe, zoals Nathalie Haynes (GB pas verschenen ‘Amberwoede’).

In een goede thriller is de plot origineel, het verhaal gaat over iets dat je niet eerder las, en waar je iets van opsteekt. Het is een boek dat je verrast, omdat je niet wist dat wat beschreven wordt, mogelijk was. Een verhaal dat je tot denken aanzet en waarvan je iets leert. Een boek dat je boeit van het begin tot het einde, dat je niet wilt wegleggen voordat je weet hoe het zit. Waar gaat dit naartoe? Je ziet de personages voor je omdat ze geloofwaardig zijn. Wie heeft wat gedaan? En vooral waarom?  Je herkent de angsten van de personages en beleeft hun problemen mee.  Je lacht om hun gedachten en hun komische uitspraken. Je voelt een brok in je keel bij hun diepmenselijke leed. Misschien voel je afschuw, of laat je een traan. Je laat je meevoeren door de schrijfster, die soepel en met vaart haar verhaal aan je vertelt. Je geeft je nachtrust op, legt het boek pas weg als het uit is. Als alles is opgelost, ontsnapt je een zucht. Je had je adem ingehouden.
Dat is een goede thriller.

Paradijsoffer door Kristina Ohlsson heb ik als eerste gerecenseerd en zal binnenkort op de website geplaatst worden. Het boek is in de Vrouwenbibliotheek aanwezig.

 

 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Powered by: Wordpress