Recensies

‘Leven na leven’ door Kate Atkinson

UnknownHoe zou het leven eruit zien als je het over zou kunnen doen? Niet eenmaal, maar telkens opnieuw kunnen beginnen nadat het fout is gegaan, totdat het goed gaat en het niet meer hoeft.

In een koude winternacht in 1910  komt bankiersdochter Ursula Todd ter wereld  in een buitenwijk van Londen – dood. In dezelfde nacht komt Ursula Todd ter wereld en begint aan een heel ongewoon leven waarin ze verschillende keren dood gaat en opnieuw begint. Haar levens spelen zich af tegen de achtergrond van de dreiging en het uitbreken van de tweede wereldoorlog.

Het verhaal boeit van begin tot einde. De toon van het verhaal is nergens sentimenteel of mystiek. Ursula groeit op en gaat dood. Wordt weer geboren en maakt een andere keuze op een cruciaal moment waardoor haar leven een andere wending neemt. De keuzes die ze in de loop van dit proces maakt zijn allemaal in overeenstemming met haar karakter, de manier waarop ze in het leven staat, nuchter, beschouwend en met humor. Dit gegeven maakt het de idee van wedergeboorte dan ook aannemelijk. Naarmate haar leven en doodgaan vorderen, sijpelt er een soort bewustzijn binnen van wat haar overkomt, waardoor ze groeit en niet in herhalingen valt. Uiteindelijk zou je tot de slotsom kunnen komen dat wedergeboorte tot op zekere hoogte kan leiden tot een beter leven. Gelukkig echter heeft de auteur geen sprookje geschreven met een onwaarschijnlijk happy ending, maar ze benadrukt juist dat wedergeboorte geen oplossing van problemen kan zijn. Er kan daarentegen wel een moment aanbreken van ‘het is goed zo’.

Leven na leven’ nodigt uit tot nadenken en is een absolute aanrader.

Uitgeverij         Atlas Contact, 2013
Pagina’s           525
Vertaald            uit het Engels door Inge Kok (Life after life)
ISBN                 978 9025 440 701

Recensie door Marion, maart 2014

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Powered by: Wordpress