Nieuws

Opzij literatuurprijs gewonnen door Saskia de Coster met ‘Wij en ik’

UnknownDe Opzij Literatuurprijs is de jaarlijkse prijs voor de beste roman van een Nederlandstalige schrijfster. Gisteravond werd bekend gemaakt dat de prijs dit jaar is gewonnen door Saskia de Coster met Wij en ikDe Vlaamse ontvangt een geldbedrag van € 5000,-.

Volgens de jury plaatst Saskia de Coster zich met deze familiesaga binnen de traditie van de grote Europese vertelkunst. Wij en ik gaat over de familie Vandersanden, een upperclass Vlaams gezin dat in een villawijk woont. De dochter des huizes, Sarah, kan maar moeilijk van ze loskomen. De jury: ‘Messcherp en met groot psychologisch inzicht onderzoekt de auteur het ‘wij-gevoel’ versus de drang naar vrijheid en eigenheid. Sarah is een hedendaagse Emma Bovary of Anna Karenina… …Wij en ik is een verademing, zowel naar inhoud als naar virtuoze vorm en soepele, ironiserende stijl.’

De Coster zegt in een interview in de nieuwe Opzij: “Ik denk dat we als mens een perspectief buiten onszelf nodig hebben om op het leven te kunnen reflecteren.”

Genomineerd voor de prijs waren verder Hanna Bervoets met Alles wat er was, Margriet de Moor met Mélodie d’amourHet lam van Jannie Regnerus  en De duimsprong van Miek Zwamborn. Vorig jaar won Manon Uphoff de Opzij Literatuurprijs met De ochtend valt.

Info van Opzij.nl

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Powered by: Wordpress