Recensies

‘Handel in veren’ door Rascha Peper

Peper.Handel in verenIn dit laatste postuum boek van Rascha Peper ontsluiert zij het geheim van de familie Bronkhorst.

Wendela logeert bij haar grootmoeder Minke, die getrouwd was met de inmiddels allang overleden ornitholoog Henk Bronkhorst. Halverwege de jaren vijftig ging hij op expeditie naar Nieuw-Guinea om te bewijzen dat het zeldzame Bruijns boshoen nog niet was uitgestorven.

De expedities putten Henk uit. Het samen zijn met anderen en de lichamelijke ongemakken van verblijven in oerwouden, neemt hij voor lief. Hij heeft maar één wens: de boshoen vinden.

Deze vurige wens om de boshoen te zien is zo aanwezig en belangrijk dat hij zelfs voor lange tijd van huis weg is. Zijn dochter Lydia, de middelste van de drie kinderen, is oprecht geinteresseerd in de avonturen van haar vader. Hij mist haar regelmatig.

Het huwelijk tussen Minke en Henk is zakelijk. Wat ooit begon als voorzichtige liefde, doofde later zachtjes uit.
Terwijl Henk op expeditie is, neem Minke haar kleindochter in vertrouwen over wat er zich in die jaren thuis in Nederland heeft afgespeeld. Wie is namelijk Rick waar Minke op voorzichtige wijze aan Wendela over verteld?

De tijdssprongen die Rascha Peper maakt in ‘Handel in veren’ verbinden het verhaal met mijn verbeelding. De relatie tussen verleden en heden worden erdoor versterkt.
Het verrassende eind hield me een paar dagen bezig, dat was treffend en reden tot nadenken.

Uitgeverij            Querido, 2013
Pagina’s              216
ISBN                   978 9021 447 711

Recensie door Isabelle Zumbrink, maart 2014

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Powered by: Wordpress