Nieuws Nieuws over vrouwen en literatuur

Special: Vrouwen in de literatuur

Vandaag is het Internationale Vrouwendag en gaat ook de Boekenweek van start. Daarom op Cultura24 een weekend lang aandacht voor vrouwen van betekenis in de Literatuur! Met Henriëtte Roland Holst, Anna Blaman, Connie Palmen, Charlotte Mutsaers en Mensje van Keulen. Zaterdag 8 en zondag 9 maart op Cultura24!

8 maart 2014

Droom en daad – Henriëtte Roland Holst / 20:00 uur
Documentaire over leven en werk van dichter en politiek activiste Henriëtte Roland Holst. Eerder uitgezonden in Het Uur van de Wolf.

Benali Boekt – Anna Blaman Eenzaam avontuur / 20:50 uur
Abdelkader Benali onderzoekt de blijvende invloed van klassiekers uit de Nederlandse literatuur. In deze aflevering het boek Eenzaam avontuur (1948) van schrijfster Anna Blaman (pseudoniem van Johanna Petronella Vrugt) (1905-1960). Het boek is gebaseerd op haar verhouding met haar grote liefde Ali Bosch.
Door de homo-erotische passages wordt het boek neergesabeld door de pers:  de Volkskrant: “het is een vies geval”. De Rotterdamse schrijver Albert Helman organiseert een schijnproces tegen het boek, dat wordt uitgezonden door de VPRO-radio. Het boek wordt een bestseller en Blaman ontvangt in 1957 zelfs de P.C. Hooftprijs!
Het Parool: “een demonstratie van wansmaak en malligheid”

Knetterende Letteren: Rozalie Hirs en Maartje Wortel / 21:20 uur
En een gesprek met schrijfster Maartje Wortel over haar roman IJstijd, over een man op zoek naar zichzelf en over de waarde van literatuur en identiteit. Met Rozalie Hirs (dichteres en componiste) een gesprek in De Schrijfkamer over haar conceptuele poëzie tot stand komt en de relatie tussen poëzie en muziek.

Margo Minco: De schaduw van de herinnering / 22:05 uur

Een documentaire van Maarten Schmidt en Thomas Doebele over schrijfster Marga Minco (1920). Minco heeft als enige van haar familie de Tweede Wereldoorlog overleefd. In haar oeuvre heeft ze haar herinneringen verwerkt. Eerder uitgezonden inHet Uur van de Wolf op 23 april 2010.

9 maart 2014

De wereld van Charlotte Mutsaers / 20:30 uur
Mutsaers, winnares van de P.C. Hooftprijs 2010, schrijft proza en (autobiografische en verhalende) essays en tekent en schildert beeldverhalen en bijzondere portretten en taferelen. Zo origineel, tegendraads en kleurrijk als haar werk is, is zij zelf ook. Een documentaire van Suzanne Raes over medelijden, levenslust en de kracht van zachtmoedigheid. Eerder uitgezonden in Het Uur van de Wolf op 2 oktober 2010.

Mensje van Keulen – Portret van een schrijfster / 21:25 uur
Documentaire van Jacinta Holtslag over schrijfster Mensje van Keulen. Een gesprek over haar jeugd in Den Haag en haar liefde voor de zee, over inspirerende literatuur, haar tijd bij Propria Cures, de duistere kanten in haar werk en haar leven in eeuwige strijd met en in liefde voor haar personages. Veertig jaar geleden vestigde ze haar naam met de roman Bleekers zomer.

Doeschka Meijsing
Doeschka Meijsing

Benali boekt D. Meijsing / 22:25 uur
Benali en schrijfster Doeschka Meijsing worden gevolgd op de begraafplaats in Haarlem waar Meijsings vader begraven ligt, in haar woning in Amsterdam, samen met haar stiefkind, de zoon van ex-partner Xandra Schutte, in haar ouderlijk huis en bij het bekijken van werk van kunstschilder Jan Sluijters (1881-1957), van wie Meijsing een schilderij wil aanschaffen.
Benali boekt C. Palmen / 22:50 uur
Benali haalt Connie Palmen thuis in Amsterdam op en samen vertrekken ze naar Zuid-Frankrijk, naar het huis van vriend en musicus Reinbert de Leeuw. Daar, in Chateauneuf de Grasse, brachten Palmen en haar echtgenoot Hans van Mierlo elke zomer door. Nu verblijft ze er met Benali, De Leeuw met Gerard Bouwhuis en Heleen Hulst.