Activiteiten Buiten de Vrouwenbibliotheek Utrecht Nieuws

Mirjam Van hee en Maria Barnas wonnen de VSB poëzieprijs niet.

UnknownAan de vooravond van Gedichtendag gisteren en van de poëzieweek vond afgelopen woensdag de uitreiking plaats van de VSB poëzieprijs, de belangrijkste Nederlandse poëzieprijs. Er waren 5 genomineerden, onder wie Miriam Van hee met de bundel Ook daar is het licht en Maria Barnas met Ja ja de oerknal. Zij deden het goed in de peilingen, maar werden door de jury, die van engagement gecharmeerd leek, uiteindelijk toch niet verkozen.

Op de site van de VSB poëzieprijs is voor iedere genomineerde een uitgebreide pagina te lezen met commentaar, gedichten, een (literaire) biografie en een interview. De moeite waard om te lezen en te bekijken.
Over Miriam Van hee:  http://www.vsbpoezieprijs.nl/nominaties?id=148
Over Maria Barnas:  http://www.vsbpoezieprijs.nl/nominaties?id=144

citaten uit het juryrapport over beide dichteressen:

UnknownVan hee vindt een evenwicht tussen betrokkenheid op de wereld en individueel verlies, tussen oog voor de grote geschiedenis en intimistische waarneming. Met veel precisie en nuance roept ze zowel de gruwelen in Oost-Europa als de landschappen en mensen uit haar eigen jeugd op. Ze vraagt zich telkens op een subtiele manier af hoe zich daartegenover te verhouden. Deze dichteres is een vuurpijl: ze verlicht niets maar herinnert ons eraan dat het licht bestaat.
Jaja de oerknal‘ is een introspectieve Unknown-1bundel over gevoelens en gewaarwordingen (angst, herinneringen, de creatieve vonk) die niettemin een schat aan beschrijvende observaties en waarnemingen biedt. Het taalgebruik is trefzeker, beheerst en soepel en volgt elegant de grenzen tussen wat gezegd en benoemd wordt, en wat verzwegen of impliciet blijft. De afzonderlijke gedichten bestrijken een groot scala aan vormregisters maar vormen samen een thematische en stilistische eenheid. De beelden zijn krachtig, suggestief maar nooit obligaat-symbolisch

Er was ook een soort schaduwjury van de VPRO,  leden van het VSB Poëziepanel 2014. Die kozen massaal voor de bundel van Miriam Van hee. Hoe waren zij tot hun oordeel gekomen? Er waren vijf heel verschillende dichters, de genomineerden van dit jaar. Van de exotische Antoine de Kom tot de meer conservatie Miriam Van hee, van de populaire Maria Barnas tot de experimentele Micha Hamel – en dan nog een stapje verder, naar het ontzettend avant-gardistische werk van F. van Dixhoorn. Mirjam Van hee kreeg 4 stemmen, en Maria Barnas 1. Citaat over Mirjam Van hee: ‘Toegankelijk, intiem en een eenvoud in taalgebruik waarmee de moeilijkste onderwerpen schijnbaar moeiteloos worden weergegeven.’

Ergens las ik over de winnende bundel: ‘Bah, consensuswinnaar”.
Zou dat bij een van de dames anders zijn geweest?

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Powered by: Wordpress