Nieuws Nieuwsbrieven

Februari (openings)nieuws

Beste leensters en andere belangstellenden,

Na een paar weken in het nieuwe jaar met een opnieuw vormgegeven website kunnen we al voorzichtig concluderen dat deze verandering succesvol is. Het bezoek aan onze website heeft een flinke vlucht heeft genomen. De interesse in de artikelen en recensies is minstens verdrievoudigd, op sommige dagen zelfs veel meer. Voor ons een hele leuke ervaring die het enthousiasme om er mee bezig zijn alleen maar vergroot. Voor wie nog niet de nieuwe site heeft bezocht, kijk vooral eens op www.vrouwenbibliotheek.nl. Er worden tussentijds meer literaire nieuwsartikelen geplaatst, afgelopen week bijvoorbeeld over de ophef over het nieuwe boek van Kristien Hemmerechts (De vrouw die de honden eten gaf), of het winnen van de BNG Literatuurprijs door Wytske Versteeg. In de nieuwsbrief zal regelmatig naar de artikelen verwezen worden.

UnknownA.s. donderdag is het Gedichtendag, waarover in de vorige nieuwsbrief ook al een en ander is verteld. Het is de start van de Poëzieweek met overal in het land allerlei poëzie gerichte activiteiten. Vermeldenswaard in de Utrechtse regio: vanavond 29 januari komt Joke van Leeuwen, de veelbekroonde schrijfster van kinderboeken, gedichten en de vorig jaar verschenen roman ‘Feest van het begin’ naar Zeist. Zij zal in de bibliotheek praten over haar poëzie en haar andere werk; donderdagavond 30 januari zal Wanda Peters, sopraan en zangpedagoge, in de Bilthovense boekhandel Nederlandse gedichten (van o.a. Vasalis) ten gehore brengen die op muziek zijn gezet door Nederlandse en Vlaamse componisten, waaronder 2 vrouwen: Catharina van Rennes (1858-1940) en Rosasharn van der Burg, die zelf ook aanwezig zal zijn. Wanda Peters zal op de piano worden begeleid door Abigail Richards.
De week zal worden afgesloten met Gedichtenbal op 5 februari in Amsterdam, met dichters, muzikanten en andere kunstenaars. Anne Vegter, die nu dichter des vaderlands is, zal het bal openen met poëzie en swingende muziek.
Meer info: www.poëzieweek.com, http://bibliotheek.ideacultuur.nl/activiteitenpagina/538-joke-van-leeuwen, http://www.bilthovenseboekhandel.nl/activiteiten/activiteiten/00065/

Onlangs uitgebrachte titels:
Ondanks het gegeven dat zowel bibliotheken als (grote) boekhandels in zwaar weer verkeren is januari voor uitgevers heel uitnodigend geweest om boeken uit te brengen. Misschien een aanmoediging om de kleine boekhandel en de kleine bibliotheek opnieuw te gaan waarderen en bezoeken! Het aantal nieuwe titels is groot. Hieronder een selectie.
Lieke Marsman’s debuut in 2010 was heel succesvol. Unknown-4Haar gedichtenbundel Wat ik mijzelf graag voorhoud werd meerdere malen bekroond, o.a. met de Buddingh’-prijs. Deze maand verscheen haar 2e bundel De eerste letter. Ze schrijft vooral over de letter A van angst en het overwinnen ervan. De afgelopen jaren heeft ze zich op allerlei manieren bezig gehouden met angst n.a.v. haar eigen angstaanvallen. Ze was bang om gek te worden. Toen ze de angst overwonnen had, kon ze er over schrijven, documenteren hoe zoiets gaat. Maar ook andere onderwerpen komen aan bod in de 39 gedichten, en het lijkt er op dat het enthousiasme voor haar poëzie minstens zo groot is als 3 jaar geleden.
Op 6 februari (poëzieweek) komt de 23-jarige Lieke Marsman naar boekhandel van Rossum in Amsterdam. Ze zal voorlezen uit haar werk en in gesprek gaan over haar nieuwe bundel.
Unknown-2Franca Treur kende met Dorsvloer vol confetti eveneens een succesvol debuut en heeft nu haar 2e roman uitgebracht, De woongroep. Het speelt zich af in een heel ander decor, een idealistische, actievoerende groep mensen i.p.v. conservatief christelijke Zeeland. Eleonoor is een jonge vrouw die ontevreden is over haar werk en haar burgerlijke leven met haar vriend. Ze wil iets betekenen in deze onverschillige wereld en verhuist naar een woongroep in Amsterdam met een bonte verzameling idealistische en actievoerende mensen om zich heen. Maar ook hier spelen dezelfde vragen als ‘wat zijn je werkelijke drijfveren?’ en ‘wat is de zin van het leven?’. De pers klinkt helaas dit keer veel minder enthousiast, te weinig sprankelend geschreven.
– Ook Maartje Wortel heeft een 2e roman geschreven, IJstijd. UnknownHet boek richt zich volledig op James Dillard, het personage dat we al kennen uit haar vorige boek Half mens. In IJstijd probeert hij zijn verdriet om een stukgelopen liefde te verdrijven door het schrijven van een roman. Al snel wordt hij opgenomen in de literaire wereld en ziet vanaf de eerste rij hoe de uitgeverswereld haar zaakjes eigenlijk regelt. IJstijd wordt omschreven als ‘een geestige, ontroerende en slimme roman over de liefde, over literatuur, over identiteit. Bepaal jij wie je bent, of word je gedefinieerd door de omstandigheden?’
Deze week is Maartje Wortel elke nacht te horen bij het VPRO radioprogramma Nooit meer slapen. Ze laat zich inspireren door het nieuws, ze reageert er op met fictie.
– De romans van Isabel Allende hadden tot nu toe allemaal iets magisch realistisch. Nu heeft ze haar eerste Unknown-1thriller geschreven, Ripper, dat ook de naam is van een duister rollenspel dat een groepje tieners op internet speelt, waarbij ze proberen misdaden uit het verleden op te lossen. Het spel komt dichtbij de werkelijkheid als ze hun aandacht gaan verleggen naar een aantal moorden in San Francisco. Daar wonen de 16-jarige Amanda, de game master en haar moeder Indiana die de kost verdient met aromatherapieën en massage, een bloedmooie sensuele vrouw die mannenharten op hol brengt. Haar ex-man is inspecteur bij het bureau Moordzaken van de politie. Hij onderzoekt een van de moorden, moorden die steeds beangstigender worden en bedreigend voor moeder en dochter. Het plot wordt gaandeweg gecompliceerder en de ontknoping schijnt bloedstollend te zijn.
– De Sri Lankaanse Sonali Deraniyagala schreefUnknown-3 Vloedgolf, haar verhaal over de tsunami van 2004, waarin ze haar ouders, haar man en haar 2 zoontjes verloor. Hoe kan ze overeind blijven als het water haar alles heeft afgenomen? Sonali Deraniyagada vertelt heel persoonlijk en openhartig over hoe ze leert om te gaan met haar verschrikkelijke leed. Ze doet dit onopgesmukt en niet sentimenteel, ondanks dat je binnen 10 bladzijden al het onheil al is voorbij gekomen. Het boek is internationaal laaiend enthousiast ontvangen.

Activiteiten in Utrecht en daarbuiten:
– Nog t/m 23 maart is in het Panorama Mesdag in Den Haag een tentoonstelling te zien van het werk van Suze UnknownRobertson (1855-1922). Al vroeg in de vorige eeuw werd Suze Robertson gezien als de vrouwelijke evenknie van Vincent van Gogh, ze was minstens even eigenwijs en tegendraads. Overeenkomsten in werk en onderwerpen zijn duidelijk. Waar Vincent van Gogh naar Frankrijk verhuisde, bleef Suze Robertson in Nederland, en ook dat is terug te zien in hun beider werk.
Op onze site is eerder een artikel over haar en de tentoonstelling gepubliceerd: http://vrouwenbibliotheek.nl/2013/12/11/suze-robertson-in-panorama-mesdag/
– Omdat ik de kans groot acht dat er veel belangstelling zal zijn en de voorstellingen snel uitverkocht, maak ik nu alvast melding van een ALTRES20140125194944Woolf5serie avonden over Virginia Woolf op 14 t/m 17 maart. Het literaire theater Salon Saffier (Utrecht) wil een ode brengen aan deze klassieke schrijfster, die als een van de belangrijkste auteurs van de 20e eeuw wordt beschouwd. Ze schreef vele romans en verhalen, waaronder ‘mrs Dalloway‘, ‘Naar de vuurtoren’, ‘Een kamer voor jezelf’ en ‘Orlando‘. Daarnaast gaf ze samen met haar man Leonard Woolf werk uit van de literaire avantgarde. De avonden hebben allemaal een ander thema en dito vormgeving. Voor meer info: http://salonsaffier.nl/Programma+informatie.php?id=198&nav=2
– Het is niet naast de deur, maar toch wil ik af en toe iets laten weten over tentoonstellingen in het Museum van de Vrouw in Echt (Limburg). Dit keer niet goed naar de datum gekeken, daarom nog maar net op tijd. T/m 30 maart is er een eigentijdse tentoonstelling ‘Baas in eigen bestaan‘, in 100 jaar van keuzebeperking naar keuzevrijheid…of keuze stress? Om deze vraag zelf te kunnen beleven, sta jij als bezoeker centraal. Je wordt zelf onderdeel van de tentoonstelling en ervaart hoe het is om “traditionele” werkzaamheden uit te oefenen. Je wordt op een ludieke manier uitgedaagd om na te denken over je eigen baan en bestaan. Meer info: http://www.museumvandevrouw.nl/aktueel
– Al voor het 5e jaar wordt in Utrecht op 1 februari het Stukafest gehouden. Bij dit studentenkamer-festival worden studentenkamers omgetoverd tot mini-theaters. Je kunt vooraf je eigen programma samenstellen van 3 favoriete acts en tussendoor van kamer naar kamer fietsen. Na de laatste ronde gaan artiesten, gastvrouwen en-heren, en publiek los op het naar ik begrijp legendarische StukaFeest. Optredenden zijn o.a. Maartje Wortel en Jelena Kostic (dans). Voor meer info: http://www.stukafest.nl/utrecht/

Bibliotheek-nieuws
Wijziging: Vanaf nu is de bibliotheek niet meer op woensdag open, maar op de 1e donderdag van de maand van 10u-14u. Als blijkt dat een andere dag en/of tijd meer tegemoet komt aan de wensen van (mogelijke) bezoek(st)ers, of als iemand zich aanbiedt om de woensdag voor mij waar te nemen, dan pas ik de wijziging aan. Dus laat weten als een andere tijd geschikter lijkt.

Nieuwe boeken in de bibliotheek:
De beslissing‘ van Britta Böhler, ‘Weduwenspek‘ van Monika van Paemel, ‘Kinderen van de Jacarandaboom‘ van Sahar Delijani en voor ‘De uren die wij deelden’ van Gong Ji-young, ‘Wasdom‘ van Haga Peeters, ‘Liederen van de Blauwkraanvogel‘ van Antjie Krog, ‘Pauperparadijs‘ van Suzanna Jansen, ‘Het meisje in de rode jas‘ van Roma Ligocka, ‘Vrouwenstreken‘ van Katlijne Van der Stighelen, ‘Corpus Delicti‘ van Juli Zeh, ‘Het geheim‘ van Elif Shafak, ‘De liefde van een goede vrouw‘ van Alice Munro, ‘Vrouwen en literatuur‘ van Hanneke Stamperius.

Nieuwe recensies van deze maand als link bijgevoegd:

‘Feest van het begin’ door Joke van Leeuwen

‘Het begon met een ster’ door Helga Weiss

‘De beslissing’ door Britta Böhler

‘De Watermeesters’ door Daniëlle Hermans

‘Weduwenspek’ door Monika van Paemel

‘Als de duiven verdwijnen’ door Sofi Oksanen

‘De Wertheims’ door Silvia Tennenbaum

De leenbijdrage voor 2014 is opnieuw vastgesteld op € 25,-. Je kunt hiervoor onbeperkt boeken lenen en/of vriendin/vriend van de bibliotheek zijn. Iedereen die boeken leent en/of wil gaan lenen wordt vriendelijk verzocht dit bedrag over te maken op banknr NL71 INGB 0009 2669 95 ten name van Stichting Es Scent ovv naam en ‘leenbijdrage 2014’. Eenmalig een boek lenen kan ook. De bijdrage hiervoor is € 1,- per boek.
Op www.vrouwenbibliotheek.nl is meer informatie over de bibliotheek te vinden.

Naast de aangekondigde openingstijden blijft het altijd mogelijk om op afspraak een bezoek te brengen aan de bibliotheek.
U bent van harte welkom.

Marjolein Datema                                                                                                                      Utrecht, 29 januari 2014

 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Powered by: Wordpress