Recensies

Wytske Versteeg wint de BNG literatuurprijs

Het Cultuurfonds van de BNG (bank Nederlandse gemeenten) viert zijn 50-jarig bestaan dit jaar en houdt zich dus al 50 jaar bezig met het stimuleren van cultureel jong talent in Nederland. Het  heeft tot doel activiteiten te stimuleren op het gebied van kunst en cultuur die van betekenis zijn voor gemeenten en het gemeentelijk beleid. Dit gebeurt op de gebieden theater, muziek en literatuur. De literatuurprijs wordt sinds 2005 jaarlijks uitgereikt aan auteurs onder de veertig die minimaal twee literaire prozawerken uitgegeven hebben.

Versteeg - De wezenlozenAfgelopen donderdag werd de Literatuurprijs 2013 uitgereikt aan Wytske Versteeg.
In het najaar verscheen haar 2e roman, Boydie zowel lovend als kritisch werd ontvangen. Ze was er al aan begonnen voordat vorig jaar haar succesvolle debuut De wezenlozen uitkwam, waarmee ze de VrouwDebuutprijs won (zie ook: http://vrouwenbibliotheek.nl/2013/11/13/vrouw-debuutprijzen/.
Ze is de negende winnaar van de BNG Bank Literatuurprijs. Tijdens een feestelijke bijeenkomst ontving zij een cheque t.w.v. €15.000,- en een sculptuur, gemaakt door Theo van Eldik.

Wytske Versteeg koos in Boy voor een andere richting dan in haar debuut.  Het zwaartepunt bij Boy ligt meer op het verhaal en onderhuidse spanningen tussen personages dan op de constructie en de personages zelf. Ze heeft dit zo goed gedaan dat de jury vond dat, ook al heb je niets eerder gelezen, je in iedere zin een beetje de waarheid herkent. Een andere juryuitspraak: “Wytske Versteeg doet geen enkele moeite de lezer te behagen en dat prikkelt de jury. Vrij van clichés of gemakzuchtige herkenningspunten vouwt Versteeg een kille wereld uit die je steeds beter leert kennen, terwijl het tegelijkertijd almaar ingewikkelder wordt.”

Als elk jaar was er dit jaar ook een lezersjury van medewerkers van de BNG Bank. Ook zij verkoos Wytske Versteeg als winnaar. De jury noemde Boy een tot het eind toe spannende zoektocht van een wraakvolle en schuldbewuste moeder naar een pijnlijke waarheid’. Versteeg ontving als publieksprijs de sculptuur Het Haagse Vredes Jantje.

Het verhaal van Boy gaat over een moeder wiens zoon is verdwenen na een klassenuitje naar het strand. De politie concludeert na de vondst van het lichaam dat het zelfmoord is, maar met die conclusie kan zijn (adoptie)moeder Esther niet leven. Verscheurd door verdriet zoekt ze een verklaring voor het onverwachte verlies en gaat ze vastbesloten op zoek naar de verantwoordelijke voor de dood van haar zoon. Misschien de drama-docente met wie Esther in een beklemmende relatie verwikkeld raakt? De invloed van verdriet is een belangrijk thema in het boek.

Wytske Versteeg (1983) studeerde in 2005 cum laude af in de politicologie, en werkt momenteel aan een promotieonderzoek aan de Universiteit Twente. Eerder publiceerde WytskeVersteeg bij uitgeverij Lemniscaat het non-fictie boek Dit is geen dakloze, dat onder andere gebaseerd was op haar ervaringen als vrijwilliger in een crisisopvang. Dit is geen dakloze’(2008) mengde filosofische literatuur met journalistieke observaties en de ervaringen van daklozen zelf, en werd genomineerd voor de Jan Hanlo Essayprijs Groot. Momenteel werkt ze aan een nieuwe roman.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Powered by: Wordpress