Recensies

‘Slagschaduw’ door Lilian Blom

Lilian Blom is geboren in 1947 te Santpoort. Ze was getrouwd met de auteur Louis Ferron, tot hij halverwege 2005 overleed aan darmkanker. Lilian is zelf pas gaan schrijven na de dood van haar man. In haar debuut, ‘De tuinkamer‘ (2007), beschrijft zij de laatste levensfase van haar overleden echtgenoot. ‘Slagschaduw‘ is het derde boek van Lilian Blom, nadat zij in 2010 ‘Strijkend Licht’ uitbracht (http://www.lilianblom.nl/; http://nl.wikipedia.org/wiki/Louis_Ferron).

Slagschaduw gaat over een oude vrouw, Koos, die wordt opgenomen in een bejaardenhuis. Haar vier kinderen zijn in haar oude huis aan de slag gegaan om op te ruimen. Zij stuitten daarbij op een blikken trommel, die Koos bij eerdere verhuizingen met haar leven wist te bewaken. De kinderen treffen in deze trommel een verleden van hun ouders aan, waar ze niks vanaf wisten. Zij proberen bij hun moeder, die waarschijnlijk niet heel lang meer te leven heeft – op niet heel subtiele wijze – tekst en uitleg te verkrijgen. Dit leidt er bij Koos toe dat een pijnlijk verleden opnieuw bezit neemt van haar hoofd en ze een medepatiënt aanziet voor een demon uit het verleden.

Deze roman viel mij eigenlijk nogal tegen. Allereerst kwam dit, doordat mijn verwachtingen over de inhoud van het boek niet overeen kwamen met wat ik aantrof. Zelf werk ik in de zorg en werd ertoe aangetrokken het boek te lezen vanwege de omschrijving op de achterflap. Hieruit kreeg ik de indruk dat het zou gaan over de beleving je autonomie voor een groot deel te verliezen en overgeleverd te zijn aan zorgverleners. Dit onderwerp komt wel enigszins aan bod in het boek, maar niet op de manier of in de mate waar ik op had gerekend. Het boek gaat daarentegen met name over alle verschrikkingen waar Koos tijdens de Tweede Wereldoorlog mee te kampen heeft gehad. Het hielp niet echt mee dat ik sowieso niet veel heb met het onderwerp ‘Tweede Wereldoorlog’.

Naast de inhoud, werd ik ook om een andere reden nooit helemaal gegrepen door het verhaal. De schrijfstijl van Lilian Blom maakte het voor mij niet moeilijk het boek weer weg te leggen. Sterker nog, ik vond het op sommige punten zelfs enigszins saai en was het na een poosje lezen wel weer even zat. Het is zeker geen slecht boek, maar ik was ook niet erg onder de indruk. Andere recensenten hebben echter een veel positievere leeservaring bij Slagschaduw, dus wellicht ligt het aan mij… Oordeel zelf zou ik zeggen!

Uitgeverij         Atlas Contact, 2012
Pagina’s           220
ISBN                978 9025 438 456

Recensie door Charlotte, 23 december 2013

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Powered by: Wordpress