Recensies

‘Troostkind’ door Loes den Hollander

Het gezin Van Velzen – moeder Astrid, vader Charles, zoon Bjorn en dochter Jolien – worstelt met het verlies van Meike, het jongste gezinslid. Meike is een aantal jaren eerder overleden als gevolg van een ongeluk. Zij werd door een auto geschept toen zij aan het fietsen was met haar grote broer Bjorn. Met name Astrid lukt het niet dit verlies achter zich te laten en haar leven opnieuw op te pakken. Deze worsteling zet het huwelijk van Astrid en Charles onder grote druk. Ook Bjorn heeft een negatieve invloed op de sfeer in het gezin. Enerzijds door zijn gedrag op zich, anderzijds door de verschillende manieren waarop zijn ouders hierop reageren. Als Astrid vermoedens krijgt van betrokkenheid van Bjorn bij een aantal misdaden en hier vervolgens ook steeds meer bewijzen voor vindt, komt zij in een onmogelijke situatie terecht. Bjorn weet zijn moeder op een bepaald moment te doen overgaan tot actie, wat zorgt voor een onverwachte plot.

Loes den Hollander, geboren in 1948 te Nijmegen, begon haar schrijfcarrière toen zij in 2001 een Libelle verhalenwedstrijd won. Ze begon in eerste instantie met poëzie, columns en verhalen. In 2006 nam zij ontslag als directeur van een gezondheidszorginstelling en in datzelfde jaar debuteerde zij met haar eerste literaire thriller Vrijdag. Sinds 2006 heeft zij al 22 gepubliceerde titels op haar naam staan, waarvan Troostkind de 18e is (http://nl.wikipedia.org/wiki/Loes_den_Hollander; http://www.loesdenhollander.nl/).

Troostkind beslaat verschillende interessante thema’s en onderwerpen. Enerzijds gaat het over de enorme impact die het verlies van een kind op een familie kan hebben. Anderzijds gaat het over hoe beschermend de onvoorwaar-delijke liefde van een moeder voor haar kind is en hoe een kind daar misbruik van kan maken. Als bonus geeft het boek een kijkje in het hoofd van een verstoten en voormalig Jehova’s getuige.

Loes den Hollander heeft met Troostkind een ijzersterke thriller geschreven. Allereerst vanwege de hiervoor genoemde interessante thema’s en verhaallijn. De schrijfstijl maakt daarnaast dat je als een speer door het boek heen vliegt en wordt geprikkeld verder te lezen. Dit komt mede door de korte hoofdstukken, waardoor je gemakkelijk nog even een stukje verder leest.

Uitgeverij           Karakter, 2012
Pagina’s             352
ISBN                  978 9045 201 06 1

Recensie door Charlotte, december 2013

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Powered by: Wordpress