Activiteiten Buiten de Vrouwenbibliotheek Utrecht Nieuws

Suze Robertson in Panorama Mesdag

UnknownA.s. zondag 15 december opent in Panorama Mesdag in Den Haag een overzichtstentoon-stelling over het leven en werk van Suze Roberston, één van de eerste vrouwelijke studenten aan de Haagse Academie van Beeldende Kunsten.

Al vroeg in de 20e eeuw werd Suze Robertson (1855-1922) gezien als de vrouwelijke evenknie van Vincent van Gogh. Zij was minstens even eigenwijs als tegendraads. Dat moest ook wel als zelfstandig werkende, vrouwelijke kunstenaar in een tijd dat de heersende moraal vooral van een vrouw verwachtte dat zij zweeg, zorgde en liefhad. UnknownNet als Vincent van Gogh, zocht ze haar onderwerpen een tijd in Brabant. Beide kunstenaars werden geboeid door het leven van de eenvoudige mens. Vincent tekende spitters, zaaiers, boeren en boerinnen. Suze koos veelal vrouwen en kinderen als model.
Suze Robertson werd tijdens haar leven al beschouwd als een zeer talentvolle kunstenares, hoewel haar werk meer door collega’s, kunstcritici, kunsthandelaren en kunstverzamelaars gewaardeerd werd dan door het grote publiek. Charley Toorop noemde haar de belangrijkste kunstenares uit de 19e eeuw
De serie werken waarmee Suze Robertson de meeste bekendheid verwierf is die waar haar kindermeisje “Pietje” model voor stond.

images-1Twijfelend tussen een levensbestemming in de muziek of in de tekenkunst, kiest Suze voor het laatste. Na het behalen van haar akte MO tekenen gaat ze les geven aan de vijfjarige HBS voor meisjes in Rotterdam. Ze begint ook met schilderen en om zich verder te bekwamen schrijft ze zich in op de Rotterdamse Academie van Beeldende Kunsten. Hier veroorzaakt zij een schandaal wanneer zij eist, net als haar mannelijke collega’s, tot de “naaktklasse” te willen worden toegelaten. Het resultaat laat zich direct terugzien in haar werk. Treffend weet zij daarna menselijke figuren, voornamelijk vrouwen, in hun dagelijkse leven weer te geven.

Suze Robertson is meer dan 30 jaar actief geweest als schilderes. Een ontwikkeling in haar stijl is niet aan te wijzen. Behalve in olieverf heeft zij ook in tekeningen en met pastel veel bezige vrouwen afgebeeld, en dan m.n. op het platteland. Anders dan de meeste Haagse School schilders streeft Suze Robertson niet naar een natuurgetrouwe weergave van het onderwerp. Ze verbeeldt wat ze ziet en voelt: een saai mensenleven in een sombere omgeving.

In het onlangs verbouwdeimage001 Panorama Mesdag zijn olieverfschilderijen, tekeningen, waaronder gedetailleerde studies van het menselijk lichaam, pastels en aquarellen te zien, allen uit particuliere collecties afkomstig. Naast de voorstellingen van vrouwen in hun dagelijkse omgeving, zijn er ook portretten, landschappen en dorpsgezichten te zien.

Share

One comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Powered by: Wordpress