Nieuws

Verzameld werk Anne Frank

UnknownDeze week is het Verzameld werk van Anne Frank  verschenen. Er is inmiddels veel over haar geschreven, maar haar wereldberoemde dagboek blijft een belangrijk oorlogsdocument. Mede daardoor is de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog, zowel in Nederland als in de rest van de wereld levend geworden en gebleven.

Het initiatief tot het samenbrengen van alles wat Anne Frank heeft geschreven, is uitgegaan van het Anne Frank Fonds in Basel, dat de rechten heeft op haar werk, en uitgeverij Prometheus. In het Verzameld werk zijn de drie versies van haar dagboek opgenomen. Daarnaast heeft zij nog meer geschreven, onder meer verhalen die eerder werden gebundeld in Verhaaltjes en gebeurtenissen uit het Achterhuis en Cady’s leven. Dat laatste is een roman in wording die ze in haar tweede dagboekschrift schreef.

Het Verzameld werk bevat ook haar brieven, waaronder een aantal die niet eerder zijn gepubliceerd, en haar ‘Egyptedagboek’, een verzameling plaatjes die ze uit het verzamelwerk ‘Kunst in Beeld’ knipte en in een schrift plakte. Het boek biedt bovendien achtergrondinformatie over Anne, haar familie, de bezettingstijd in Amsterdam en de geschiedenis van haar dagboek, en een uitgebreide verzameling foto’s.

Zal ik ooit nog eens journaliste en schrijfster worden? Ik hoop het, o ik hoop het zo, want in schrijven kan ik alles vastleggen, m’n gedachten, m’n idealen en m’n fantasieën.”                     Anne Frank, 5 april 1944

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Powered by: Wordpress