Activiteiten Buiten de Vrouwenbibliotheek Utrecht Nieuws

Vrouw debuutprijzen

vrouw debuutprijsAfgelopen zondag zijn in Eindhoven de Vrouw Debuutprijzen uitgereikt. Dit gebeurde tijdens een levendige en druk bezochte literaire bijeenkomst die was georganiseerd door de Vereniging Vrouw en Kultuur. Elke 3 jaar wordt de prijs uitgereikt ter aanmoediging van debutanten met lef en potentieel in de Nederlandse en Vlaamse literatuur, dit jaar voor het eerst ook voor poëzie. Zo wordt aan beginnende en minder bekende schrijfsters een podium geboden. Fragmenten van het werk van genomineerden werden voorgelezen en waren uitgebeeld in speksteen. De jury beoordeelde 70 proza-debuten en 10 poëziedebuten.

Maud Vanhauwaert heeft Unknownmet haar bundel Ik ben mogelijk de Poëzieprijs gewonnen. De jury waardeerde unaniem het ongepolijste en tegen-draadse karakter van de gedichten. De waarnemingen van Maud Vanhauwaert zijn haarscherp en geven een vrolijke, verwonderde beschrijving van de wereld om ons heen.  Haar gedichten klinken monter, er zit geen schroom in.  Maud Vanhauwaert begeeft zich op de grens tussen poëzie en het podium.

Versteeg - De wezenlozenWytske Versteeg won met haar roman De wezenlozen de Vrouw Debuut Prozaprijs. De jury roemde haar zeer indringende schrijfstijl, haar constant hoge niveau van taalgebruik, de vele sterke beelden en de geweldige construc-tie van het verhaal. Wytske Versteeg wordt een groot talent genoemd. De andere genomineerde boeken waren: De verjaardagen van Hanneke HendrixHet schuwste dier van Eva MeijerIk ben maan van de schrijfster Maan, en De draad en de vliegende naald van Gerdien Verschoor.
Eerder hebben wij op onze site een recensie geplaatst van De wezenlozen, met helaas een wat minder enthousiast geluid over deze bijzondere roman.
De wezenlozen door Wytske Versteeg

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Powered by: Wordpress