Activiteiten Buiten de Vrouwenbibliotheek Utrecht

Belle van Zuylendag

UnknownTer gelegenheid van de geboortedag van Belle van Zuylen zal op zondag 17 november 2013 de jaarlijkse Belle-dag worden gehouden in Slot Zuylen. Met een filosofische salon onder leiding van Yvonne Nieuwenhuijs en een muzikaal-literaire theatervoorstelling van Joke Hermsen.

De theatervoorstelling belicht een zomer uit het leven van Belle van Zuylen, waarin ze verscheurd werd tussen hart en geest. Moet ze kiezen voor de liefde en de vrijheid of voor de plicht en trouw aan haar echtgenoot? Moet ze haar hartstochten volgen of haar verstand? Volgt ze de Verlichting of wordt ze een kind van de Romantiek? De tekst volgt de roman De liefde dus van schrijfster en filosofe Joke J. Hermsen. Zij zal ook een inleiding verzorgen. Er is muziek van Belle van Zuylen, Schumann en Ravel.

Voorafgaand aan de voorstelling vindt de Salon van Belle plaats door cultuurhistorica en praktisch filosoof Yvonne Nieuwenhuijs. Zij  vertelt over Belle van Zuylen als filosofe, in relatie tot andere filosofen – als Voltaire en Rousseau – en als inspiratiebron voor levenskunst. Er is ook gelegenheid om de expositie ‘Denkeiland’ te bezichtigen  met filosofenkoppen van Eveline van Duyl, waar Belle stralend middelpunt is.

Meer info: http://www.slotzuylen.nl/agenda/2013/belle_van_zuylen-dag_2012/