Recensies

‘Solange’ door Marie Darrieussecq

Marie Darrieussecq - Solange jpgSolange, een tienermeisje dat opgroeit tot pubermeid, ontdekt haar seksualiteit in deze roman van Marie Darrieussecq. Solange en haar vriendinnen zijn geobsedeerd door seks. ‘Het’ doen en de bijbehorende strategieën en verleidingstactieken houdt hen dagelijks bezig. Een roman vanuit een bijzonder perspectief met typische pubergedachtenkronkels.

Het boek leest alsof je je in het hoofd en hart van Solange bevindt. Door haar ogen zie en ontdek je hoe zij als tiener en puber de wereld ziet.
Haar gedachtespinsels stromen soms als een kabbelend beekje en dan als een woeste zee. Doordrenkt van de innerlijke ontwikkeling van haar seksualiteit, obsessief en experimenterend.

De invloed van leeftijdsgenoten en vriendinnen op deze leeftijd is onmiskenbaar en levensbepalend. Marie Darrieussecq beschrijft dit krachtig door aantrekken en afstoten, roddelen en steun zoeken, vertrouwen en geheimen voor jezelf bewaken. Gedachten die het ene moment nonchalant en ongeïnteresseerd zijn en in een seconde kunnen switchen in echt en emotievol contact.

Ik had even tijd nodig om te wennen aan de schrijfstijl van Marie Darrieussecq. Toen ik eenmaal doorhad vanuit welk perspectief het verhaal geschreven was, las ik het boek in korte tijd uit. Hoewel ik een climax of onverwachte wending mis, schrijft ze authentiek, puur en rauw over het leven van een puber. Een unieke leeservaring!

Uitgeverij       Meulenhoff, 2012
Pagina’s         254
Vertaald          uit het Frans door (Clèves)
ISBN               978 9029 088 541

Recensie door Isabelle Zumbrink, oktober 2013

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Powered by: Wordpress