Recensies

‘De sterren stil’ door Natalie Koch

Koch_Sterren stilDe roman ‘De sterren stil’ vertelt het verhaal van het verlies van een geliefd persoon en de kunst van het loslaten. George en Dennis zijn jeugdvrienden en zouden samen ‘het leven afkluiven tot op het bot’, zo omschrijft de auteur. Maar ze groeien op, Dennis trouwt en verongelukt onder verdachte omstandigheden tijdens zijn werk als fotograaf. Noortje, zijn dochter, is dan vier. Wanneer de moeder van Dennis acht jaar later opduikt, laat zij George en Noortje achter met een vraag. Beiden gaan op zoek naar antwoorden.

Het verhaal verbindt herinneringen aan en over Dennis vanuit de vier belangrijkste personen uit zijn leven. George blikt te graag terug naar de hoopvolle herinneringen met zijn jeugdvriend, Noortje zoekt naar eigen en andermans herinneringen van haar vroeg overleden vader, Sophia voelt de wrangheid in haar herinneringen als door haarzelf genoemde mislukte moeder en Brenda -moeder van Noortje- vergeet het allerliefst de pijnlijke herinneringen aan haar geliefde en zijn dood.

Door hun herinneringen leer je alle personages in de loop van het boek steeds beter kennen en hun liefdevolle relatie met de jong gestorven Dennis. Koch diept de persoonlijke ontwikkeling en de pijnlijke littekens van iedereen waardig en sfeervol uit. De wisseling in vertelperspectief werkt goed, hierdoor volg je als het ware de zoektochten van George en Noortje naast elkaar.

Natalie Koch schrijft sierlijk met een sprankeltje romantische verbeelding. Het is haar prachtig gelukt om alle personages met elkaar te verbinden rondom één persoon die niet fysiek leeft. Hij leeft echter wel voort, vol liefde in de harten van George, Brenda, Sophia en Noortje. Een echte aanrader voor wie van pure liefde, zielsverwanten en ontroering houdt!

Uitgeverij       Querido, 2013
Pagina’s           331
ISBN                 978 9021 443 157

Isabelle Zumbrink, oktober 2013

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Powered by: Wordpress