Recensies

‘Het negende schrift van Maya’ door Isabel Allende

UnknownDeze ontroerende roman vertelt het verhaal van Maya, een jonge vrouw die door haar oma naar het eiland Chiloé in het zuiden van Chili is gestuurd om haar leven te (her)ontdekken. In het schrift dat ze meekrijgt van haar oma, schrijft ze haar confronterende en emotionele verhaal op. Met als doel erachter te komen wat ze nu echt wilt met haar leven.

Door de herinneringen van Maya over het geweld en de drugs in de afgelopen jaren van haar leven, realiseert zij zich steeds meer wat er gebeurd is. Allende laat ons op deze manier stukje bij beetje kennismaken met de ‘oude’ Maya en haar harde leven. Ik bleef door deze schrijfvorm steeds nieuwsgierig naar wat er allemaal gebeurd is met Maya. Allende is in staat het verhaal van Maya als een herkenbaar en helend levensverhaal te beschrijven, zonder zoetsappig of langdradig te worden.

Allende schrijft beeldend over de relatie van Maya met de mensen om haar heen; haar liefdevolle grootouders, haar verslaafde maatje Freddy, haar geliefde Daniel, de norse Manuel Arias en de bewoners van het eiland. Ik zag in mijn verbeelding de personen tot leven komen, als ook het eiland waar Maya verblijft. Maya woont bij Manuel Arias, een wat stugge en oudere antropoloog die bezig is een boek te schrijven over de mythologie van het Chileense eiland.
De worsteling met hun verleden verbindt Maya en Manuel. Hun relatie voel je in de loop van het verhaal groeien, aftastend en voorzichtig ontstaat er genegenheid tussen hun twee. De onverwachte wending in hun relatie zorgde voor tranen in mijn ogen.

Het negende schrift van Maya‘ is een echt Allende-verhaal door de schrijfstijl en de onmiskenbare ontroering en inlevingsvermogen.

Uitgeverij        Wereldbibliotheek,  2011
Pagina’s          366
Vertaald           uit het Spaans door Rikkie Degenaar (El Cuaderno De Maya)
ISBN                978 9028 424 401

Recensie door Isabelle Zumbrink, oktober 2013

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Powered by: Wordpress