Activiteiten Buiten de Vrouwenbibliotheek Utrecht Nieuws

Eline van Haaren prijs

Vandaag viert uitgeverij Conserve haar eline30-jarig bestaan. Bij dat jubileum hoort Eline van Haaren en de uitreiking van de Eline van Haarenprijs 2013De prijs wordt iedere vijf jaar door Conserve  toegekend en is bedoeld voor de beste bundel van een dichteres onder de 35 jaar.
Eline van Haaren overleed in 1983  op 29-jarige leeftijd. In december 1983 verscheen postuum van haar de dichtbundel Leef de dag als eerste uitgave van uitgeverij Conserve. De winnares krijgt een geldprijs van € 1250 en een kunstwerk van Aris de Bakker, de vriend van Eline van Haaren.

Toen je me ten huwelijk vroegDit jaar zijn genomineerd: Sylvie Marie met Toen je mij ten huwelijk vroeg, Kira Wuck met Finse meisjes, en Lieke Marsman met de bundel Wat ik mijzelf graag voorhoud. De dichteressen is gevraagd twee gedichten uit hun bundel voor te lezen op de jubileumbijeenkomst in Bergen, waarna de winnares bekend gemaakt wordt door juryvoorzitter Vera Wijnker, destijds een goede vriendin van Eline van Haaren.
De jury bestaat verder uit Anna Enquist, Neeltje Maria Min en Elly de Waard.

Vijf jaar geleden ging de Eline van Kira Wuck -Finse meisjesHaaren-prijs naar Ester Naomi Perquin voor Servetten halfstok. Voor die tijd was de prijs bedoeld als bekroning voor het werk van een vrouw die zich heeft onderscheiden op literair, feministisch, maatschappelijk en/of politiek terrein. De eerste editie was in 1988 voor Ria Bremer voor haar journalistieke werk. Bekroond werden ook Mischa de Vreede (in 1993) en Nel Dahlberg (in 1998), beiden voor hun gehele oeuvre.

In de tussenliggende jaren is nagedacht over een nieuwe invulling van de prijs. Om meer recht te doen aan de poëtische ambities van UnknownEline is besloten is om de prijs toe te kennen aan jonge dichteressen. Het doel werd om jonge vrouwen die de poëzie als ambitie hebben een podium te verschaffen om hun droom als dichteres door het leven te gaan, te realiseren. Vandaar dat er naast de prijs-uitreiking door de genomineerden zal worden voorgedragen uit hun bundel, en dat een verzamelbundeltje zal worden uitgereikt aan de aanwezigen tijdens de jubileumbijeenkomst.

Meer info n.a.v. de Eline van Haarenprijs in 2008:  http://conserve.nl/pdf/Brochure_EvHaarenprijs.pdf

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Powered by: Wordpress