Nieuws

Charlotte Salomon – Fembio

Vandaag is het de sterfdag van Charlotte Salomon. 70 jaar geleden werd deze Joods-Duitse schilderes en dichteres vermoord in Auschwitz.

Doris Hermanns publiceerde gisteren op de Duitse website Fembio een mooi portret over haar.
Het boek ‘Leben? Oder Theater?’ is de unieke artistieke  nalatenschap van Charlotte Salomon. Het bestaat uit 765 gouaches waarin zij haar levensverhaal heeft verbeeld, begeleid door tekst en gedichten waardoor het bijna een muziekstuk is geworden. Verschillende personen die een rol in haar leven speelden komen er onder een andere naam naar voren, voor zichzelf gebruikt ze een andere achternaam.
Het origineel van ‘Leben? Oder Theater?’  bevindt zich in het Joods Historisch Museum in Amsterdam. Het staat integraal op hun website, waar je het kunt doorbladeren. Zie: http://www.jhm.nl/collectie/thema%27s/charlotte-salomon

Fembio (Hannover) houdt zich sinds 2001 bezig met het verzamelen van biografieën van vrouwen uit alle landen en alle tijden. De databank bevat inmiddels gegevens en beschrijvingen van 31.000 vrouwen die op een of andere manier van belang zijn geweest. Het doet denken aan de 1001 vrouwenvan Els Kloek, maar dan online. De Fembio-site kan vrijelijk door iedereen doorzocht worden en is erg de moeite waard.
Een deel van de biografieën is vertaald in het Engels, de rest is alleen in het Duits.

Het volledige artikel van Doris Hermanns (Antiquariaat Vrouwenindruk Utrecht)  http://www.fembio.org/biographie.php/frau/biographie/charlotte-salomon

 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Powered by: Wordpress