Activiteiten Buiten de Vrouwenbibliotheek Utrecht Nieuws

Hoe duur was de suiker – openingsfilm NFF

Unknown-1Vanavond opent het Nederlands Film Festival in Utrecht met de première van Hoe duur was de suiker, gebaseerd op de gelijknamige  roman van de Surinaamse schrijfster Cynthia McLeod.

Hoe duur was de suiker  is een historische roman over 2 dochters uit een succesvolle plantersfamilie en hun slaven in het 18e eeuwse Suriname. Het verhaal wordt vanuit verschillende personen verteld, zodat je de verschillende kanten van het toenmalige leven in Suriname kunt meebeleven. Mede door haar meeslepende manier van schrijven is dit romandebuut van Cynthia McLeod uit 1987 veel gelezen en verkocht. Hierna heeft ze niet alleen nog meer historische romans geschreven, o.a. De vrije negerin Elisabeth, maar ook een aantal studies gepubliceerd. Ze deed 5 jaar lang onderzoek naar Elisabeth Samson, een vrije negerin, die wilde Unknown-2trouwen met een blanke man, wat begin 18e eeuw nog verboden was.

De film wordt verteld vanuit het perspectief van de slavin en halfbloed Mini-Mini. In haar memoires beschrijft ze haar leven als slavin van haar leeftijdsgenote, de blanke Sarith. Duidelijk wordt hoe de afkomst van deze 2 jonge vrouwen hun leven zal bepalen.

De film draait tijdens het filmfestival in verschillende theaters in Utrecht, en vanaf morgen ook elders in het land. Er is veel belangstelling voor de film. Voor vanavond zijn de kaarten al uitverkocht.

Voor meer info over de film http://www.filmfestival.nl/publiek/films/hoe-duur-was-de-suiker.
Verschillende boeken van Cynthia McLeod, waaronder Hoe duur was de suiker  staan bij ons in de vrouwenbibliotheek