Activiteiten Buiten de Vrouwenbibliotheek Utrecht Nieuws

Shortlist Libris Geschiedenis Prijs 2013

Unknown

Dit weekend is de shortlist met 5 genomineerden voor de Libris Geschiedenisprijs bekend gemaakt. De prijs bekroont historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. De prijs zal op 20 oktober worden uitgereikt tijdens een live-uitzending van OVT, tussen 11.00u en 12.oou op Radio 1.

Els Kloek is een van de genomineerden met haar boek 1001 vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis. Els is haar hele leven al bezig met vrouwengeschiedenis en nu alom geprezen voor haar project dat zij heeft uitgevoerd met een redactie van meer dan 300 auteurs. Het boek is mooi vorm gegeven en geïllustreerd door Irma Boom.

De verscheidenheid aan vermelde vrouwen is groot. De (inhoudelijke) criteria die zijn gebruikt voor vermelding zijn: vrouwen die niet meer in leven zijn, en daarnaast prestatie en/of reputatie. En dan wordt duidelijk dat vrouwen in de 20e eeuw meestal pas op eigen kracht ‘beroemd’ zijn geworden. Daarvóór betreft het vaak vrouwen in de kunst, adel en elite, én muzen, minnaressen of vrouwen van beroemde mannen.

Elders op de site staat een recensie door een van onze vrijwilligsters: http://vrouwenbibliotheek.wordpress.com/2013/05/26/1001-vrouwen-uit-de-nederlandse-geschiedenis-door-els-kloek/cvrouwen