Nieuws

Shira Keller winnaar Academica Literatuurprijs 2013

Keller_M_VP_9789057595134Shira Keller heeft afgelopen donderdag de Academica Literatuurprijs 2013 in ontvangst genomen, met een geldprijs van €10.000,-. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan het beste Nederlandstalige fictiedebuut voor volwassenen, en bestaat sinds 1995 . Na nominatie door een vakjury van 3 kandidaten kiezen Nederlandse en Vlaamse lezers de uiteindelijke winnaar.

Shira Keller heeft de prijs gewonnen voor haar debuutroman M’. Het is een prachtige roman die met veel enthousiasme is ontvangen. Zowel de sterke beelden en de zeggingskracht als haar frisse en originele stijl vol metaforen worden geroemd. ‘M’ gaat over het verloop van de jeugdliefde van Leah voor haar leraar klassieke talen, waarop door de volwassen Leah wordt terug gekeken terwijl ze bezig is met het beeldhouwen van een zelfportret. Op knappe wijze weeft Shira Keller Griekse tragedies en het sprookje van Doornroosje door de geschiedenis van Leah en haar leraar heen.

Uit de recensie van ‘M’  door Kyra, elders op onze site:
“‘M.’ is een fragmentarisch verteld verhaal waarin constant heen en weer gesprongen wordt in de tijd. Shira Keller geeft detailrijke beschrijvingen, maar laat ook veel weg en dwingt de lezer om tussen de regels door te lezen. Er wordt veel gebruik gemaakt van witregels, terugkerende motieven en herhalingen. Herhalingen waarbij bepaalde metaforen in een andere context opeens een geheel andere betekenis krijgen, en waarbij een schijnbaar betekenisloos woordje als ‘niks’ opeens ontzettend veel lading krijgt.”

Voor de volledige recensie:
M. door Shira Keller

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Powered by: Wordpress