Recensies

‘Bodemloos’ door Loes den Hollander

Het lijkt wel een gemiddelde Nederlandse familie: gescheiden ouders, weinig contact met elkaar, de kinderen hebben helemaal geen contact met hun vader en niemand is geïnteresseerd in de psychisch niet-gezonde moeder. Je krijgt als lezer geen sympathie voor de volwassen kinderen, die alleen maar met zichzelf bezig zijn, ook in een kritieke situatie. Wanneer hun moeder in het ziekenhuis belandt, maakt niemand zich druk om haar. Hoe is het mogelijk?

Elke familie kent zijn eigen geheimen en duistere kanten. Maar de auteur heeft er voor gezorgd, dat er in dit geval meer vreselijke dingen bij elkaar komen dan je ooit kan bedenken. Seksueel kindermisbruik, een vader die een monster blijkt te zijn, een moeder, die dat toelaat en niet erg vindt. En alles zonder schuldgevoel van de betrokkenen. Komen de mishandelde kinderen er nog boven op of blijven ze hun hele leven bang en het gevoel hebben bedreigd te worden? Kan je als kind zoiets begrijpen en vergeten of houd je alleen maar haat en pijn aan over? Er spelen in het verhaal zoveel dramatische gebeurtenissen, dat je als lezer niet wilt geloven dat het waar zou kunnen zijn.

Gebrek aan geld en totale afwezigheid van morele principes dwingt mensen tot afschuwelijke dingen. Dat kan van alles zijn, verraad, leugen, chantage, bedrog en ook moord. Als vader Niels na lange tijd weer in beeld komt, is iedereen op z’n hoede. Hij is jaren geleden verdwenen uit het leven van zijn vrouw en de kinderen. Zoon Tjeerd en dochter Lizzie willen dat het liefst zo houden, maar hij is er weer en vormt weer een bedreiging. Tante Mies heeft ook alleen maar afkeer van hem. De verandering t.o.v. vroeger is wel dat Lizzie en Tjeerd geen kinderen meer zijn.
Alle pogingen van vader Niels om aan geld te komen na de dood van moeder Hella lijken te mislukken, totdat de laatste kaart boven tafel komt. En dat pakt heel anders uit dan wordt verwacht. We zijn getuige van een zieke onthulling van alle geheimen van het verleden. Als de geheimen zijn onthuld, blijken ze onverwachts als troost te werken en wordt het de drijfveer voor de familieleden om verder te kunnen en willen met hun leven. Het zal de familie bij elkaar houden.

‘Bodemloos’ is een zwaar beladen thriller en bevat een ingewikkeld (com)plot. Wie is er nog te vertrouwen, op wie kan je rekenen? De grond zakt onder je voeten weg wanneer je ontdekt hoe het allemaal in elkaar zit. Het boek heeft een mooi opgebouwde structuur. Het is geschreven vanuit de gevoelens en gedachten van Tjeerd, Lizzie en Mies. Zij maken het verhaal. De anderen niet, alsof ze dat niet verdiend hebben.

Ik vond het verhaal emotioneel heel moeilijk te lezen. Het is voor mij niet te begrijpen hoe iemand zo gevoelloos kan zijn, zoveel kwaad kan uitrichten en er geen greintje spijt van heeft. Er is alleen maar eigen belang, en alles lijdt daar onder.
Het boek leest snel en het raakte mij heel diep, maar het is moeilijk om mee te leven.

Uitgeverij                Karakter,  2012
Pagina’s                  367
ISBN                       978 9045 201 887

Recensie door Ada Kerkhoven, september 2013

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Powered by: Wordpress