Nieuwsbrieven

September (openings)nieuws

Beste leensters en andere belangstellenden,

De zomermaanden zijn bijna voorbij. We hebben bij Zomergasten tijdens de avond met schrijfster Nelleke Noordervliet kunnen genieten van een interview met Hannah Arendt en van een zeer aangrijpende Jessey Norman zomergasten-Beatrice de Graafals Dido met ‘Remember me’. En een week later van hoogleraar Conflict en Veiligheid Beatrice de Graaf, die als een waterval heel veel vertelde en liet zien rond haar thema’s conflict, veiligheid en terrorisme. Ze is helder, weet heel veel en weet vooral ook waar ze het over heeft. Ze formuleert snel, adequaat, precies en in gewoon toegankelijk Nederlands. In moreel opzicht is ze heel duidelijk. Ze is opgegroeid in het (streng)godsdienstige, maar ook ‘partizanen’-dorp Putten, waar de Duitsers in 1944 als represaille voor het verzet een razzia hielden waarbij ruim 650 mannen werden afgevoerd naar concentratiekampen, en de vrouwen achter bleven. Beatrice de Graaf heeft er haar protestantse geloof aan over gehouden en een duidelijk beeld van vrijheid: Je hebt altijd de keus om te doen wat je vindt dat je moet doen. Elk mens is een autonoom denkend persoon. En dat dient te worden gerespecteerd door de staat. Veiligheid behoort een wederzijds contract te zijn tussen burger en staat en haar burgers. Het is onvermijdelijk dat de staat haar burgers in de gaten houdt, maar dat moet wel altijd gebeuren met inachtneming van hun integriteit en autonomie.

Nu gaat het nieuwe cultuurseizoen weer beginnen. Dit weekendmanuscripta vindt o.a. de Manuscripta plaats, de jaarlijkse opening van het boekenseizoen, tijdens de Uitmarkt op het Museumplein in Amsterdam, en in Utrecht op zondag 1 september het Uitfeest met de opening van het nieuwe pand van het Literatuurhuis op Oudegracht 237.
Tijdens de Manuscripta presenteren uitgevers de nieuwe titels van het komende seizoen. Er zijn boekpresentaties, podiumoptredens, interviews met bekende en debuterende schrijvers, signeersessies en bijzondere acts. Optredende vrouwelijke schrijvers en dichters zijn o.a.: Anne Vegter, Karin Amatmoekrim, Naema El Bezaz, Joke van Leeuwen, Sunny Bergman, Judith Koelemeijer, Tessa de Loo, Saskia Noort, Tatiana de Rosnay, Mirjam Rotenstreich. Voor meer info: http://www.manuscripta.nl.

In Utrecht openen allerlei culturele instellingen hun deuren. Er zijn optredens, voorproefjes, workshops etc, overal in de stad met het Neude en Stadhuisplein als bruisend centrum. Optredende vrouwen of activiteiten voor vrouwen zijn o.a.: *stadsbeiaardier Malgosia Fiebig speelt in de zuidertoren van de Nicolaikerk; *maak kennis met de fascinerende wereld van de buikdans bij Al Hambra (voor vrouwen uit alle culturen, ongeacht leeftijd en postuur); *Camie Bonger maakt haar eigen veelzijdige theater (vaak speciaal voor vrouwen) met een uniek invalshoek; *vrouwenkoor Calliope zingt Cuatro Baladas Amarillas; *Comedy Kitchen is terug, Fresh Meat, cabaret & comedy by women uit binnen- en buitenland; *Hadewych Minis zingt een collectie van pop, punk en funk; Jilted met 3 vrouwen spelen jazz met een randje en country met een vleugje humor; Julie Cafmeyer speelt theater met wrange humor, duistere lichtheid en vermakelijke tragiek; Katia Cardenal is de bekendste zangeres en tekstschrijfster van Nicaragua en wordt begeleid door haar dochter; Meike Veenhoven zingt liedjes van weemoed en andere gevoeligheden; Lilian Hak speelt met haar sterke band de sfeer van het spannende wilde westen; Nele Mennes heeft een prachtige stem en speelt haar eigen Vlaamse liedjes en poëtische hertalingen van Jacques Brel; oriëntaalse dans en workout bij dansschool Sahmeran, een nieuw concept speciaal voor vrouwen. Voor meer info: http://www.culturelezondagen.nl/zondag/2013/uitfeest

Van een vriendin kreeg ik de tip van de vorige maand uitgezonden documentaire ‘Immer Fernweh‘ (Hartstocht en verlangen) over Johanna Kaiser (1912-1991). Het portret is een eerbetoon aan de Duitse kunstenares, een bijzondere vrouw met een rijk gevoelsleven. Er zijn vooral schilderijen te zien, uitbundige fantasiebloemen en dromerige landschappen, er worden fragmenten voorgelezen uit haar brieven en dagboeken, die soms op gedichten lijken, en uitspraken en getuigenissen van familieleden en tijdgenoten. Samen geven ze haar gemoedsstemming goed weer. Johanna Kaiser groeide op in een dorp in Oost-Duitsland, waar ze niet vrij en kunstzinnig mocht zijn en jong trouwde. Schilderen was voor haar de compensatie voor alles wat niet goed ging, maar pas na de dood van haar Friedrich in 1975 kon ze haar talent de vrije loop laten en ook van buiten een vrij leven leiden. Ze was geheel autodidact. De documentaire won afgelopen jaar een Gouden Kalf voor de beste korte documentaire en is nu nog te zien op: http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1357372

Onlangs uitgebrachte titels:
– Van Judith Koelemeijer verscheen afgelopen week Hemelvaart. Op zoek naar een verloren vriendin’ . Het is haar eerste autobiografische boek, waarin ze een drama uit haar jeugd probeert te ontrafelen. Ze vierde na haar eindexamen met 5 vriendinnen vakantie op de Griekse eilanden. De laatste nacht verongelukt een van de vriendinnen achter op de motor. Judith Koelemeijer zoekt op het eiland Paros, spreekt de ouders van haar vriendin Annette, de andere vriendinnen van vroeger en de Duitse jongens die erbij betrokken waren. Wat deed de dood van Annette met hun leven? Waarom lopen de herinneringen aan die bewuste nacht zo uiteen? Judith Koelemeijer weet er een aangrijpend literair non-fictie verhaal van te maken.
– Advocate Britta Böhler schreef haar eerste roman, De beslissing, over de twijfel van de Duitse schrijver Thomas Mann of hij een aanklacht tegen het naziregime zal laten publiceren in een Zwitserse krant. Hij is in 1936 al naar Zwitserland gevlucht en zijn vrienden raden hem aan niet naar Duitsland terug te keren. De nazi’s zijn woedend over zijn essay over Richard Wagner. Zijn kinderen Erika en Klaus zetten hem onder druk om zich eindelijk tegen hen uit te spreken, maar zelf is hij bang en twijfelt. Lang nadenken levert het besef op dat het kiezen wordt tussen twee kwaden. Wat zullen de consequenties van de keuze zijn voor zichzelf, zijn familie, zijn werk en zijn Joodse uitgever?
Leven na leven van Kate Atkinson is een soort familieroman met als hoofdpersoon Ursula die een groot deel van de 20e eeuw ten volle meemaakt, waaronder beide wereldoorlogen. Haar leven blijkt heel ongewoon te zijn, want terwijl ze groeit, gaat ze meerdere malen dood. Ze lijkt een oneindig aantal levens te hebben, en dus een oneindig aantal kansen om haar leven te herhalen totdat ze het goed doet. Kan en zal ze daardoor de wereld van haar ondergang kunnen redden? Het boek zit ondanks de verschillende verhaallijnen literair heel goed in elkaar en bergt tussendoor allerlei filosofische discussies in zich.

Activiteiten in Utrecht en daarbuiten:
– Op 4 september wordt in het John Adams Institute in Amsterdam een avond gehouden met en over Margaret Atwood (1939). Ze zal een lezing houden en schrijfster en boekcritica Julie Phillips zal de Canadese schrijfster interviewen ter gelegenheid van het uitkomen van haar nieuwste roman MaddAddam, het 3e en laatste deel van de gelijknamige trilogie. Margaret Atwood wordt vaak beschreven als feministisch schrijfster en seksevraagstukken komen duidelijk naar voren in haar boeken. Haar werk concentreet zich o.a. ook op de identiteit van Canada, de relatie van Canada met de V.S. en Europa, mensenrechten, milieuvraagstukken, de voorstelling van het vrouwelijk lichaam in de kunst en de relatie van vrouwen zowel met elkaar als tegenover mannen. In de ‘MaddAddam’- trilogie geeft ze haar visie op een leven in een zeer nabije toekomst. Meer info:
http://www.john-adams.nl/lectures/index.html
– Vanaf 13 september gaat het toneelstuk Haar naam is Sarah in première. Regisseur Ursul de Geer en bewerker Léon van der Sanden hebben de roman van Tatiana de Rosnay omgewerkt tot een theateruitvoering, waarin een Amerikaanse journaliste onderzoek doet naar de razzia in Parijs op 16 juli 1942. Tijdens haar zoektocht komt ze op het spoor van Sarah, een 10-jarig meisje dat aan de razzia is ontsnapt. Een ontdekking die blijkt samen te hangen met een geheim in haar schoonfamilie. Voor meer info en speelllijst: http://www.bostheaterproducties.nl/default.asp?keuze=producties&productie=210
– Op 14 september speelt Theatergroep van Vrouwen hun voorstelling ‘Val je op mij‘? in het kader van het eerste lustrum van Theater Aan de Slinger in Houten. Het is een dynamische en hilarische voorstelling over identiteit, seksualiteit en puberteit, waarin vriendschap een essentiële rol speelt. Meer info: http://www.theateraandeslinger.nl/agenda/3820/$ID_2867/lustrum-aan-de-slinger%3a-programma-zaterdagavond/

Bibliotheek-nieuws
Het nieuwe seizoen van de leesgroep  en de poëziegroep beginnen half september. In vorige nieuwsbrieven en op onze site meer informatie hierover.
Poëzie in de Vrouwenbibliotheek
Leesgroep 2013/2014 – Europese literatuur

Nieuwe boeken in de bibliotheek:
Ontmoeting met jezelf van Diana Bergsma, Parnassia’van Josha Zwaan, Ongebroken van Wangari Maathai, Camera van Eva-Marie Liffner, De man die van kinderen hield’van Christina Stead, In het land van Dutroux van Kristien Hemmerechts, De autobiografie van Serena Williams, en Donker geheim van Elia Barceló.

Nieuwe recensies van deze maand op de site:
De prachtige onverschilligheid door Sarah Hall
De uitzonderlijke gave van William Praise door Tania Heimans
De hand van mijn moeder door Nafisa Haji
Praagse Winter door Madeleine Albright
Verdronken hart door Lisa Unger

De leenbijdrage voor 2013 is vastgesteld op € 25,-. Je kunt hiervoor onbeperkt boeken lenen en/of vriendin/vriend van de bibliotheek zijn. Iedereen die boeken leent en/of wil gaan lenen wordt vriendelijk verzocht dit bedrag over te maken op ING banknr 9266995 ten name van Stichting Es Scent ovv naam en ‘leenbijdrage 2013’. Eenmalig een boek lenen kan ook. De bijdrage hiervoor is € 1,- per boek.
Op www.vrouwenbibliotheek.nl is meer informatie over de bibliotheek te vinden.

Naast de aangekondigde openingstijden blijft het altijd mogelijk om op afspraak een bezoek te brengen aan de bibliotheek.
U bent van harte welkom.

Marjolein Datema                                       Utrecht, 31 augustus 2013

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Powered by: Wordpress