Recensies

‘Dit mooie leven’ door Helen Schulman

Vader Richard, moeder Liz, puberzoon Jake en geadopteerde dochter Coco vormen een stabiel, gelukkig en succesvol gezin in New York. Hun ‘mooie leven’ wordt door een ondoordachte actie van Jake in één klap overhoop gegooid. Hij krijgt via de e-mail een behoorlijk heftig seksueel filmpje opgestuurd van een meisje dat indruk op hem probeert te maken. Nog in geschokte en verbijsterde toestand stuurt Jake dit filmpje door aan z’n beste vriend. Binnen mum van tijd gaat het filmpje de hele school rond en verder. Deze actie heeft niet alleen ingrijpende gevolgen voor het leven van Jake, maar ook voor die van de rest van het gezin. De verhoudingen tussen de gezinsleden komen onder grote druk te staan.

Deze roman raakt een zeer hedendaags thema in de maatschappij. Namelijk hoe gevaarlijk internet kan zijn qua privacyschending en hoe snel informatie zich kan verspreiden. Daarnaast hoe doordacht je moet zijn voor je foto’s, filmpjes en andere zaken de digitale wereld in stuurt. En bovendien hoe schadelijk de gevolgen zijn die iemand hiervan kan ondervinden als er toch negatieve, belastende of privacygevoelige kwesties over die persoon op internet belanden.

Het boek leest enerzijds gemakkelijk weg, maar anderzijds had ik door de manier van schrijven moeite mijn volledige aandacht bij het verhaal te houden. Er wordt tussen de verschillende alinea’s namelijk van de hak op de tak gesprongen. Hierdoor heb ik denk ik veel details gemist en vooral de grote lijn meegekregen. Dit heb ik niet persé als storend ervaren, maar vind ik wel jammer.

Het perspectief van waaruit deze roman is geschreven wisselt in de verschillende hoofdstukken tussen Richard, Liz en Jake. Deze wisseling van perspectieven vond ik wel positief; hierdoor kreeg ik een beeld van de belevingswereld van de verschillende karakters en de impact die het incident had op hun persoonlijke leefwerelden.

Ik vind het ‘Dit mooie leven’ een aanrader wat betreft het hedendaagse thema. Qua uitwerking hadden de karakters wat mij betreft echter verder uitgediept mogen worden; het blijft wat oppervlakkig. Tot slot had ik een wat meer vloeiende schrijfstijl prettiger gevonden, dus wat meer samenhang tussen de alinea’s.

Uitgeverij         Anthos, 2012
Pagina’s           242
Vertaald           door Marja Borg  (This Beautiful Life)
ISBN                978 9041 420 305

Recensie door Charlotte, augustus 2013

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Powered by: Wordpress