Recensies

‘De uitzonderlijke gave van William Praise’ door Tania Heimans

De uitzonderlijke gave van William Praise” is de derde roman van Tania Heimans. Eerder schreef zij “Hemelsleutels” (2008) en “De huurmoeder” (2009).

William Praise wordt als albino-jongen geboren in een dorpje in Oost-Afrika. Hij wordt een “zeru zeru” genoemd; een blanke geest. Als op een dag zijn vader sterft en er in die zelfde periode extreme droogte heerst, wordt William hiervoor verantwoordelijk gehouden. De dorpelingen geloven dat de tegenspoed die hij als “zeru zeru” brengt, weer kan worden omgezet in voorspoed door het brengen van een offer. William wordt daarom plotseling middenin de nacht door een paar dorpelingen aangevallen om hem van zijn rechterarm te ontdoen. De amputatie heeft het gewenste effect: de regen komt en er volgen vruchtbare jaren. Als na een aantal jaren opnieuw aanhoudende droogte heerst, dreigt er wederom gevaar voor William. Een buitenlandse pater weet voor hem een visum te regelen om in Nederland te kunnen studeren. Eenmaal in Nederland blijkt het om een priesteropleiding te gaan en William houdt het daar na één dag voor gezien. Op straat komt hij Simon tegen, een jongen van zijn leeftijd die in hem geïnteresseerd is en hem onder zijn vleugels neemt. Ook Simon ontdekt de bijzondere “gave” van William en bedenkt een plan om hieraan geld te kunnen verdienen. Ondanks enige opstartproblemen en scepsis in het begin, loopt hun onderneming al snel uit op een steeds groter wordend succes. Als William op een gegeven moment plotseling wordt geconfronteerd met zijn verleden, komt hij achter een pijnlijke waarheid…

Hoewel de roman “De uitzonderlijke gave van William Praise” fictie is, is deze in de kern zeker op de waarheid gebaseerd. In het nawoord vertelt Tania Heimans namelijk dat albino’s hun leven niet zeker zijn in Afrika, omdat geloofd wordt dat drankjes van hun botten voorspoed kunnen brengen. De genetische afwijking die albinisme veroorzaakt komt in Afrika bovendien meer voor dan op andere continenten; bij 1 op de 2000 – 5000 mensen in Afrika versus 1:17000 mensen in andere werelddelen.

Het verhaal over William is enerzijds weerzinwekkend en absurd te noemen, maar is anderzijds bijzonder amusant om te lezen en regelmatig zelfs lachwekkend. Tania Heimans is er in geslaagd een schokkend en mensonterend probleem in Afrika bloot te leggen, maar dan verpakt in een luchtige, komische en meeslepende roman. Chapeau!

Uitgeverij         Artemis, 2012
Pagina’s           299
ISBN                978 9047 201 489

Recensie door Charlotte, 8 augustus 2013

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Powered by: Wordpress