Activiteiten Buiten de Vrouwenbibliotheek Utrecht

Redmond Summer Event en Sophie Redmond

UnknownOp zaterdag 10 augustus is in de Tolhuistuin in Amsterdam een mini-festival, het Redmond Summer Event, vanaf 16 uur. Er is muziek van vrouwelijke muzikanten en een markt met boeken, tijdschriften, mode en  bijzonder eten. Daarnaast is er middels voordracht en debat aandacht voor de representatie van vrouwen in de media, de mode en de popcultuur, meer in het bijzonder van niet-blanke vrouwen.

Het ‘Event’ wordt georganiseerd door Redmond Amsterdam en is vernoemd naar Sophie Redmond (1907-1955), de eerste Surinaamse vrouwelijke arts.
Sophie Redmond was een veelzijdige vrouw en idealiste op veel terreinen. Ze werkte voor zowel het lichamelijke welzijn van haar volk als voor het geestelijke. Als ‘dokter voor de armen’ leerde ze kinderen koken, naaien en hygiëne. Ze werd geraadpleegd voor allerlei persoonlijke problemen en kreeg daar een wekelijkse radiorubriek voor.

Ook schreef ze toneelstukken en speelde er graag in mee, zoals kort nadat in 1948 vrouwen in Suriname kiesrecht kregen in Misi Jana e go na stembus. Om bij te dragen aan een beter Suriname stelde ze zich hierna onafhankelijk kandidaat voor de Staten. Dankzij het toenmalig politieke steekspel werd ze niet gekozen en het bezorgde haar een afkeer van alles wat politiek was.
Zoals vaker in de Surinaamse orale cultuur waren haar toneelstukken een geschikt middel om kennis over te dragen. Er sprak veel humor uit en solidariteit, vooral met minder bedeelden en vrouwen, die ze wijzer en zelfstandiger probeerde te maken.

Daarnaast was Sophie Redmond voorvechtster van waardering en behoud van de Surinaamse taal en cultuur. Ze ging gekleed in de koto, de traditionele dracht van de Creoolse vrouwen. Ze at alleen vruchten uit eigen land en herstelde inlandse gerechten. Ook wilde ze wetenschappelijk onderzoek doen naar Surinaamse kruiden, overtuigd als zij was van de geneeskrachtige werking ervan.
Ze is een belangrijke vrouw geweest in de vrouwengeschiedenis van Suriname en inspireert nog steeds veel vrouwen

De Tolhuistuin is een soort culturele vrijplaats voor allerlei kunstvormen in Amsterdam-Noord, tegenover het Centraal Station, aan beide kanten van de uitmonding van het Noord-Hollands kanaal.

Voor meer info: http://redmondamsterdam.wordpress.com/2013/07/16/more-about-the-line-up-redmond-summer-event/