Nieuws Nieuwsbrieven

Augustus (openings)nieuws

Beste leensters en andere belangstellenden,

Augustus is de maand van de jaarlijkse boekenmarkt in Deventer, de grootste van Europa. Op de eerste zondag van augustus, dit jaar op 4e, vindt de 25e editie plaats met 878 kramen, gevuld met duizenden boeken van gerenommeerde boekhandelaren en antiquariaten. Naast de kwantiteit is ook de kwaliteit van de aangeboden collecties kenmerkend. Tijdens de boekenmarkt is er een uitgebreid programma met muziek, optredens, exposities en culturele activiteiten, mede in het kader van de 25e editie.
tuinfeest DeventerOp de zaterdagavond er aan voorafgaand is het eveneens jaarlijkse Poëziefestival het Tuinfeest. De oude binnenstad van Deventer is het podium voor meer dan 30 Nederlandse en Vlaamse dichters die uit eigen werk voordragen. Er zijn zowel gevestigde namen als opvallende debutanten. Optredende vrouwelijke dichters zijn goed vertegenwoordigd: Anneke Brassinga, Ellen Deckwitz, Judith Herzberg, Rosalie Hirs, Tjitske Jansen, Bernke Klein Zandvoort, Delphine Lecompte, Janna Loontjes, Lieke Marsman, Florence Tonk, Anne Vegter, Marjoleine de Vos en Kira Wuck. Naast de voordrachten is er een bescheiden muzikaal programma, afgestemd op de verbinding met taal en poëzie. O.a. Wende Snijders zal optreden. Meer informatie over het programma en kaarten: http://www.hettuinfeest.nl

Deze dagen werd ik op een artikel in de Groene Amsterdammer attent gemaakt waarin een in het voorjaar uitgekomen roman wordt besproken. Het artikel bespreekt De ziekte van Kortjakje,De ziekte van Kortjakje-Mira Feticu met als ondertitel Lust, liefde en eenzaamheid, en geschreven door de van oorsprong Roemeense schrijfster Mira Feticu. Al vanaf haar jeugd (in een stadje in Roemenië) schreef Mira Feticu gedichten, maar na haar debuutbundel is ze zich gaan toeleggen op verhalen. Na haar studies Roemeense en Franse letteren en Vergelijkende literatuurwetenschap is ze gaan werken als radiomaker en publiciste. Ze volgt haar geliefde naar Amsterdam en gaat werken in een bibliotheek. Sinds 2008 schrijft ze in het Nederlands. De worsteling met de nieuwe taal leidt in 2012 tot haar eerste Nederlandse roman Lief kind van mij. Haar nieuwste roman, de ziekte van Kortjakje, geeft een beeld van het emigrantenbestaan vanuit het perspectief van een jonge vrouw. Het brengt de pijn ervan bijna fysiek onder woorden, en heel erotisch. De van haar echtgenoot vervreemde vrouw droomt van de liefde, van een kind. De herinneringen aan het Roemenië van haar jeugd, communisten die haar niet klein hebben gekregen, en de gedachte aan een kind blijven haar bezig houden. Ze wordt er bijna gek van. Na het lezen van het artikel in de Groene dringt zich de vraag op ‘waarom is dit boek tot nu toe vrijwel onopgemerkt gebleven’?

Op 30 juni jl. is Zuid-Afrikaanse schrijfster Nadine Gordimer geëerd met een Lifetime Achievement Award tijdens het jaarlijkse Sunday Times Literary Awards in Johannesburg. Ze kreeg een staande ovatie na haar ontroerende toespraak (http://bookslive.co.za/blog/2013/07/01/nadine-gordimers-sunday-times-lifetime-achievement-award-read-her-acceptance-speech/), waarin zij sprak over wat het is om schrijver te zijn en mens, m.n. in het huidige Zuid-Afrika, nog worstelend op de reis van kolonialisme naar vrijheid, en over het belang van literatuur voor de mensheid en m.n. de toekomstige Zuid-Afrikaanse generaties. De prijs is een geheel verdiend eerbetoon voor deze moedige vrouw, die de apartheid en de tijd erna van allerlei kanten belicht. In een vorige brief heb ik al uitgebreider over Nadine Gordimer geschreven. Haar meest recente roman Een tijd als nooit tevoren is in de bibliotheek aanwezig.

Onlangs uitgebrachte titels
– De nieuwe verhalenbundel van Manon Uphoff heet De zoetheid van geweld, en is in de pers erg goed ontvangen. “Onze beste korte verhalenschrijfster”, “De 9 nieuwe verhalen ontlenen hun kracht aan de dubbelzinnigheid die ze oproepen“, ” de door haar beschreven gebeurtenissen zijn zo heftig dat distantie niet alleen gepast maar ook geboden is. Het is een buitengewoon effectieve strategie om de lezer onverhoeds bij de lurven te grijpen“, “Als goede literatuur ergens over gaat, dan is het over zichzelf en eenzaamheid, dus over verhalen en over onszelf“‘ “Haar schrijfstijl is verfijnd en bondig, waardoor ze snel doordringt tot de kern van het verhaal, en door haar rijke fantasie en grote verbeeldingskracht weet ze de lezer keer op keer te raken“.
Ook voor de serie reisverhalen in Trouw deze zomer onder het motto Grensgevallen schreef ze een kort verhaal over Sophia Loren.
Wij hebben nieuwe namen nodig is de debuutroman van Zimbabwiaanse schrijfster (pseudoniem voor Elizabeth Tshele). In 2011 heeft zij met Hitting Budapest, haar korte verhaal over een groep straatkinderen in een sloppenwijk Zimbabwe een van de grote Afrikaanse prijzen gewonnen. Haar roman gaat over een meisje uit zo’n sloppenwijk dat naar Amerika weet te vluchten. Eenmaal daar blijkt ze helemaal niet voorbereid op deze vreemde nieuwe wereld. Ze komt er achter dat ze niet meer terug kan, maar dat ze door taal, door te benoemen wat echt belangrijk is, haar geschiedenis levend kan houden. Het boek is genomineerd voor The Man Booker Prize.
 is het tweede boek van Maria Mosterd, een autobiografische roman. In haar debuut Echte mannen eten geen kaas beschreef ze haar vier jaar durende ervaring als puber met haar loverboy en pooier. Over het waarheidsgehalte zijn de meningen erg verdeeld. Ze is verguisd en dook onder. Zelf zegt ze dat ze een getraumatiseerd kind was dat midden in haar verwerkingsproces zat. In OMG ik ben zwanger schrijft ze over hoe het is om een kind te krijgen dat ze niet wilde. Ze is 19 als ze zwanger wordt. Kan ze van het kind leren houden? Zal haar relatie het overleven, twee mensen die op te jonge leeftijd tot elkaar zijn veroordeeld? In een recensie wordt het omschreven als “een eerlijk en openhartig verhaal over hoe ze probeert een stabiele omgeving te creëren voor haar dochtertje en zichzelf”.
– Haar debuutroman is met veel lof is ontvangen. Nu is van Daphne Huisden verschenen Dit blijft tussen ons. Het gaat over een buurtgemeenschap waar je de bewoners leert kennen door over hun schouder mee te kijken. Wat denken ze van zichzelf, hun geheimen, hun verlangens, en wat denken ze van elkaar? Wie kun je vertrouwen als de gemoederen hoog oplopen? Anders gezegd: het handelt over grotestads-problematiek.

Activiteiten in Utrecht en daarbuiten
– Op 17 augustus zal om 19.35u op ned 2 het programma Achter de voordeur worden uitgezonden. Het gaat over het persoonlijke verhaal van Yvonne Meeuwsen die van haar 12e tot 19e jaar seksueel werd misbruikt. Vanaf haar 29e tot 46e heeft ze gewerkt om de gevolgen, die dit misbruik bij en in haar heeft gehad, te verwerken. Ze schreef er een boek over Helen van seksueel misbruik. Het trauma voorbij. Het is geen slachtoffer verhaal, maar een verkenning van de mogelijkheden, moeilijkheden en manieren waarop je van seksueel misbruik kunt genezen. Meer info: www.helenvanseksueelmisbruik.nl
– In het Stedelijk Museum Amsterdam is in de maand augustus nog het recente werk te zien van de 83-jarige Amerikaanse kunstenares Jo Baer. De tentoonstelling heet the land of the Giants en omvat 6 schilderijen en een serie tekeningen geïnspireerd op grote stenen uit het Neolithicum, waar ze zich in verdiepte in de tijd dat ze in Ierland woonde. Ze begon in de 50-/60-er jaren met ‘minimal art’, en was een van de pioniers ervan. Inmiddels woont ze al sinds 1984 in Amsterdam en is ze van abstractie overgegaan naar meer verhalende figuratieve kunst. In Avro’s Kunstuur van 25 mei wordt ze geïnterviewd over haar werk, de tentoonstelling en wat haar nog drijft om op 83-jarige leeftijd nieuw werk te maken en te presenteren. Inspirerend om deze boeiende, zachtmoedige en intelligente vrouw te horen en zien met haar werk.   http://avro.nl/kunstuur/uitzendingen/20130525_uitzending.aspx en http://stedelijk.nl/agenda/tentoonstelling-jo-baer-in-the-land-of-the-giants

Bibliotheek-nieuws
– De 1e week van augustus, waarin de gebruikelijke openingsdagen van de bibliotheek vallen, ben ik niet in de stad en dus ook niet in de bibliotheek. Maud zal het op vrijdag en zaterdag van mij overnemen. Dank daarvoor! De 1e woensdag is de bibliotheek niet open.
– In september begint voor het eerst een poëziegroep in de bibliotheek. Voor iedereen die van poëzie houdt zijn op initiatief van Rianne Hermans en Jonna Lind een zestal avonden gepland om gedichten voor te dragen en te bespreken. De deelnemers kiezen om de beurt de te bespreken poëzie. Voor meer informatie: https://vrouwenbibliotheek.wordpress.com/2013/07/15/poezie-in-de-vrouwenbibliotheek/

Nieuwe boeken in de bibliotheek
Afgelopen weken hebben we van diverse kanten recente en minder recente nieuwe boeken aangeboden gekregen. Tessa, Yvonne en Elsje veel dank!
Frida Kahlo, een vrouw van Rauda Jamis, Masterpieces van Frida Kahlo, Een tijd als nooit tevoren van Nadine Gordimer, De liefde dus van Joke Hermsen, Harlekino van Tessa de Loo, De hand van mijn moeder van Nafisa Haji, Mannentester’van Heleen van Royen, Meisje met negen pruiken van Sophie van der Stap, Bitter bitch van Maria Sveland, Een meisje voor dag en nacht van Renate van der Zee, Ik ben hier al duizend jaar van Mariolina Venezia, De lener van Rebecca Makkai, en De duivenhoudsters en De ijskoningin van Alice Hoffman.

Er zijn deze maand 5 nieuwe recensies toegevoegd
De blokkade door Renate Dorrestein
Mélodie d’amour door Margriet de Moor
Honingtranen door Nafisa Haji
Eleanor Roosevelt door Ingrid Baraitre
Het hart van de familie door Zeruya Shalev

De leenbijdrage voor 2013 is vastgesteld op € 25,-. Je kunt hiervoor onbeperkt boeken lenen en/of vriendin/vriend van de bibliotheek zijn. Iedereen die boeken leent en/of wil gaan lenen wordt vriendelijk verzocht dit bedrag over te maken op ING banknr 9266995 ten name van Stichting Es Scent ovv naam en ‘leenbijdrage 2013’. Eenmalig een boek lenen kan ook. De bijdrage hiervoor is € 1,- per boek.
Op www.vrouwenbibliotheek.nl is meer informatie over de bibliotheek te vinden.

Naast de aangekondigde openingstijden blijft het altijd mogelijk om op afspraak een bezoek te brengen aan de bibliotheek.
U bent van harte welkom.

Marjolein Datema                                                                                Utrecht, 25 juli 2013

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Powered by: Wordpress