Activiteiten Buiten de Vrouwenbibliotheek Utrecht

Hendrickje Stoffels, Rembrandts lief

Unknown-1Op 24 juli is het precies 350 jaar geleden dat Hendrickje Stoffels, de geliefde van Rembrandt, werd begraven in de Westerkerk te Amsterdam. Ze was slachtoffer van de pestepidemie van 1663. Ze werd begraven in een huurgraf en de begrafenis kostte Rembrandt 10 gulden en 13 stuivers.

Toen Hendrickje ongeveer 20 jaar oud was, kwam ze als dienstmeisje bij Rembrandt van Rijn, die toen al weduwnaar was. Na enige tijd werd ze zijn geliefde, en samen kregen ze een dochter. Ook was ze vaak zijn schildersmodel. Hij tekende haar naar het leven, maar meestal stond ze model voor een historische vrouwen-figuur. De badende Hendrickje  staat bekend als een van de origineelste werken van Rembrandt. Hendrickje’s leven samen met Rembrandt was niet eenvoudig, zowel financieel als t.o.v. de kerk. Als ongetrouwde zwangere vrouw werd ze wegens ‘hoererij’ voor de kerkenraad gedaagd, en moest haar zonde toegeven. Samen met Rembrandts zoon Titus begon ze een kunsthandel.

Deze zomer herdenkt theatermaakster  Hendrickje, Rembrandts lief met een serie voorstellingen  over haar leven, en aansluitend de Hendrickje Stoffels wandeling. Voor data en locaties: http://www.hermihartjes.nl/?350ste_sterfdag_Rembrandts_Lief

In de bibliotheek hebben we de door Silvie Matton geschreven historische roman en gelijk ook levensbeschrijving van Hendrickje: Ik, Hendrickje Stoffels