Recensies

‘Eleanor Roosevelt’ door Ingrid Baraitre

images First Lady van de twintigste eeuw (1884-1962)

Ingrid Baraitre, geboren in 1965, is historica en auteur. Ze heeft voorafgaand aan de biografie over Eleanor Roosevelt nog vier andere biografieën uitgebracht, namelijk “Patton, een Generaal in de Ardennen” (2006), “Eisenhower en zijn Generaals “(2008), “Churchill. Zijn Tocht met het Noodlot” (2009) en “Franklin D. Roosevelt. Wereldleider in Oorlog en Vrede.” (2011).

Eleanor Roosevelt was de vrouw van Franklin Delano Roosevelt en daardoor van 1933 tot 1945 de First Lady van de Verenigde Staten van Amerika (drie termijnen lang). Eleanor heeft zich in haar leven van ondergesneeuwd meisje en jonge vrouw, ontwikkeld tot een eigengereide, assertieve en sterke persoonlijkheid. Ze kwam al enigszins tot bloei in haar periode als First Lady, maar met name in de jaren na het overlijden van haar man heeft zij zich ontpopt als internationaal boegbeeld en voorvechtster van de mensenrechten. Ze is onder andere van 1946 tot 1952 afgevaardigde geweest bij de Verenigde Naties en de Commissie voor de Rechten van de Mens. Eleanor Roosevelt heeft dan ook een vooruitstrevende en bewonderingswaardige rol ingenomen in de geschiedenis van de twintigste eeuw.

Een leuk weetje: de voorouders van Franklin D. Roosevelt waren Nederlands en Franklin was trots op zijn Nederlandse roots. De Roosevelts hadden dan ook een goed onderhouden relatie met het Nederlandse koningshuis. Hieronder een grappig citaat uit het boek, van één van de bezoekjes die de Nederlandse Koninklijke familie bracht aan Eleanor en Franklin:

‘…begin november bezocht de Nederlandse kroonprinses Juliana, met haar kinderen Beatrix en Irene, Hyde Park. De twee prinsesjes hadden nooit een hond gehad. Ze hadden schrik voor Fala, de scottish terrier van president Roosevelt. Eleanor liet hen zien dat Fala kunstjes kon demonstreren, waarop de beide prinsesjes hun angst overwonnen en de hond uitgelaten achternaliepen. Franklin moest Fala bij zich nemen, omdat de hond nu bang was geworden van de meisjes.’ (citaat pagina 163)

Wat mij betreft is Eleanor Roosevelt een gortdroge en saaie biografie. Ik heb veel moeite gehad me door het boek heen te worstelen. Er is sprake van een opsomming van feiten, in grotendeels chronologische volgorde, met nauwelijks spannende of grappige anekdotes. Zelfs over een zeldzaam grappig citaat zoals hierboven had ik, door de manier van schrijven, bijna heen gelezen.

Ik heb echter ook een aantal positieve kanttekeningen na het lezen van dit levensverhaal. Wat ik bijvoorbeeld wel goed vind aan de biografie is dat ook de mindere karaktertrekken van Eleanor worden benoemd, bijvoorbeeld wat betreft de manier waarop ze met haar kinderen omging en het gebrek aan een goede emotionele verstandhouding met hen. Waar Ingrid Baraitre bovendien goed in is geslaagd, is het afschilderen van Eleanor Roosevelt als een belangrijke historische figuur. Eleanor was, zoals gezegd, een groot voorvechtster van de mensenrechten en kwam hierbij op voor groepen die gediscrimineerd of achtergesteld werden, zoals joden, zwarten en vrouwen. Ze heeft wat mij betreft zeker een biografie over haar leven verdiend! Jammer dus van de ‘saaie’ uitvoering die Baraitre hieraan gegeven heeft…

Uitgeverij            Witsand Uitgevers, 2012
Pagina’s              538 (exclusief bijlagen: 427)
ISBN                   978 9490 382 711

Recensie door Charlotte, 4 juli 2013

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Powered by: Wordpress