Nieuws Nieuwsbrieven

Juli (openings)nieuws

Beste leensters en andere belangstellenden,

De zomer is de tijd waarin veel gereisd wordt. Leuker wordt het meestal als je je vooraf te verdiept in waar je naar toe gaat en je te laten inspireren. Er verschijnen steeds meer literaire en journalistieke reisboeken en er is ook een prijs A VISSER (arentijnse) rug31.2mm v05.inddvoor. De VPRO Bob den Uyl prijs werd op 12 mei voor de 10e keer uitgereikt tijdens ‘VPRO neemt je mee’, een middag in het teken van reizen. Carolijn Visser ontving de prijs voor haar Argentijnse avonden, van de Zwart Janstraat naar de pampa. Het is de familiegeschiedenis van Ida van Mastrigt, die als Hollandse consul het bezoek voorbereid van koningin Beatrix, Willem Alexander en Máxima aan de Nederlandse kolonie in Argentinië waar ze woont. De jury schreef: “Carolijn Visser is de ideale reisgids die niet zichzelf maar anderen op de voorgrond plaatst. Haar vakmanschap, passie voor het onderwerp, stijlvastheid en compositorische gaven hebben een schitterend boek opgeleverd….”.
Carolijn Visser reist al jaren, vooral naar communistische en postcommunistische landen als Vietnam, China, Tibet, Nicaragua, Estland. Ze voelt zich aangetrokken tot mensen die zich onder barre omstandigheden staande weten te houden. Soms schrijft ze meerdere verhalen over dezelfde mensen die ze al decennia lang kent en telkens terug ziet. Inmiddels heeft ze zo’n 20 reisboeken met verhalen geschreven, waarvan we er velen in de bibliotheek hebben staan.

Reisverhalen worden al minstens sinds Homerus geschreven, later natuurlijk o.a. door Jules Verne: ‘Reis om de wereld in 80 dagen’. Twee vrouwen, beide 19-eeuwse Amerikaanse journalistes, maakten Jules Verne’s reis in werkelijkheid. Nelly Bly, van New York World, vertrok met het doel om Foggs’ record te verbreken, en Elisabeth Bisland kreeg van The Cosmopolitan de opdracht om eerder terug te zijn dan Nelly Bly. Matthew Goodman beschrijft in zijn boek ’80 dagen. Een race om de wereld‘ de reis die beide vrouwen maakten, met allerlei interessante anekdotes en zijsprongen die zowel de vrouwen als hun tijdperk tot leven brengen. Het was een tijd met duidelijke klassenverschillen, Engeland had het machtigste wereldrijk en het was heel raar om als vrouw alleen op reis te gaan. Matthew Goodman beschrijft zowel de verschillen tussen beide vrouwen, als ook hun overeenkomsten. Ze wisten zich een plaats te veroveren in een mannenwereld en hadden een scherp oog voor de sociale ongelijkheden van hun tijd. Nelly Bly zou als eerste aankomen en schreef er haar boek ‘Around the World in 72 Days’ over. Ik weet niet zeker of het de volledige versie is, maar ik vond een link met de inhoud ervan: http://digital.library.upenn.edu/women/bly/world/world.html

Op 1 juli is het 150 jaar geleden dat in Nederland de slavernij werd afgeschaft. Op diverse plaatsen wordt dat herdacht. Het Atria-kennisinstituut belicht de komende maanden middels publicaties en lezingen de positie van vrouwen in de slavernij uit Suriname, Brazilië en de Nederlandse Antillen. Er is weinig historisch materiaal bekend over vrouwelijke slaven, maar langzaam komt daar verandering in. In de periode 1579−1803 heeft Nederland zo’n 550.000 tot slaaf gemaakte mannen en vrouwen naar Noord- en Zuid-Amerka verscheept. Op de site van Atria worden een aantal publicaties van onderzoeken, interviews, en boeken beschreven. Er is een oorkonde van 8 jaar vóór de afschaffing, Adres van vrouwen aan den Koning, ter afschaffing van de slavernij ondertekend door 733 vrouwen. Er was een Damescomité en een tijdschrift ter bevordering van de afschaffing der slavernij.
Het is de moeite waard om de uitgebreide informatie op de Atria-site te bekijken. Van de genoemde boeken heeft de vrouwenbibliotheek er een aantal in de collectie, o.a. die van Cynthia McLeod Hoe duur was de suiker, een historische roman,Elisabeth Samson: een vrije, zwarte vrouw in het 18e eeuwse Suriname n.a.v. archiefonderzoek enSlavernij en de memorie; slaaf en meester over de slavernij in Suriname – informatie en een novelle -, en van Hilde Neus Susanna du Plessis: portret van een slavenmeesteres‘, het eerste portret van een witte vrouw uit de Surinaamse plantagegeschiedenis. Daarnaast staan in de bibliotheek nog verschillende andere romans en portretten van en over vrouwen in de tijd van de slavernij.
Meer informatie op de Atria-site: http://www.atria-kennisinstituut.nl/atria/nl/vitrine/vrouwen_in_nederlandse_slavernij/_pid/breadcrumb/_rp_breadcrumb_elementId/1_297657
Later dit jaar, op 25 september, zal het Nederlands Film Festival openen met de verfilming van ‘Hoe duur is de suiker‘ van Cynthia McLeod. Zie ook bij de activiteiten hieronder

Onlangs uitgebrachte titels
Handel in veren is het laatste boek van de in maart overleden Rascha Peper. Ze heeft het boek op haar ziekbed af kunnen ronden. Het is een historische roman waarin een ornitholoog in de jaren 50 op expeditie gaat naar Nieuw Guinea, op zoek naar een uitgestorven gewaande vogel. Zijn verhaal toen wordt afgewisseld met verhalen in het nu, die kleindochter Minke te horen krijgt van haar grootmoeder en anderen. Daardoor wordt een goed bewaard familie geheim langzaam ontsluierd. Door velen is het boek beoordeeld als ‘ware vertelkunst’.
– De nieuwe bundel van Manon Uphoff heet De zoetheid van geweld . Het bevat negen nieuwe korte verhalen, geschiedenissen van familie en geweld, van geluk en haat. Ook deze bundel wordt weer geroemd om de kracht van haar korte verhalen. Manon Uphoff sleept mensen moeiteloos haar vertellingen in, zowel door haar manier van schrijven met grote verbeeldingskracht en snel tot de kern doordringend, als door de thema’s die ze laat terugkeren, zoals eenzaamheid in familieverband.
Almudena Grandes heeft na de val van Franco meerdere romans geschreven over de (recente) geschiedenis in Spanje. Haar vorige roman, IJzig hart (2007), ging over de Spaanse burgeroorlog. Deze maand is haar volgende roman uitgekomen, De vijand van mijn vader , over de nasleep van de Spaanse burgeroorlog. Het is een uit het leven gegrepen verhaal dat zich afspeelt in een Andalusisch dorp. De 10-jarige Nino wordt er door een ‘mysterieuze vreemdeling’, een Portugees, langzaam ingewijd in de noodlottige gebeurtenissen van de burgeroorlog en wat daarvan bijna 10 jaar na het officiële einde nog doorwoekert in het bestaan van de mensen om hem heen. Hoe verhoudt hij zichzelf daartoe?
– Kim Ghattas, een correspondente van Nederlands-Libanese afkomst, doet in ‘Op reis met Hillary Clinton verslag van haar ervaringen als journaliste tijdens de vele reizen van Hillary Clinton naar het buitenland. Als BBC reporter was ze een van de bevoorrechten die in het kielzog van de toenmalig Amerikaanse minister van Buitenlandse zaken vaak mee mocht reizen.
Ze is enthousiast over Hillary Clinton en haar politiek, weet veel van de landen waar Hillary Clinton heen gaat en over de internationale betrekkingen. Er zou niet veel verrassends in staan, nieuwe dingen die niet al vanuit andere bronnen bekend waren, maar het is wel informatief en onderhoudend.
– In Een meisje van buiten beschrijft de van oorsprong Ierse Edna O’Brien haar eigen leven. In 1960 verscheen haar debuut ‘De buitenmeisjes’. Het belandde op de lijst van verboden boeken. De openhartige beschrijving van de vrouwelijke seksualiteit zorgde ervoor dat ze haar katholieke thuisland moest verlaten. Vanuit London heeft ze sindsdien vele romans geschreven die zich altijd in Ierland afspeelden. Daar beleefde ze een ongelukkige jeugd. In London verandert haar leven in een literair bestaan vol dramatiek en bezinning, met ontmoetingen met filmgrootheden, popsterren en literaire beroemdheden.

Activiteiten in Utrecht en daarbuiten
– Morgen 30 juni vindt een volgend GRNVLD Sociëtiet Literair plaats in Kasteel Groeneveld in Baarn. Er zijn interviews, voordrachten en een quiz voor de echte boekenkenner. Hanneke van Eijken zal voordragen uit haar goed ontvangen debuutbundel Papieren veulens. Shira Keller is ook te gast en zal worden geïnterviewd. Vorig jaar schreef ze haar eerste roman ‘M.‘, waarover een enthousiaste recensie op onze site staat. Het is een goede gelegenheid kennis te maken met beide aanstormende talenten, en rond te lopen in het mooie park. Meer info: http://www.boekenkrant.com/event/grnvld-societeit-literair/
– Maandag 1 juli is in Middelburg de laatste voorstelling van Rebelse Vrouwen, een theatervoorstelling met veel zang en dans over het verzet van vrouwen in slavernij. Ze vertellen hun verhaal, van de afschuwelijke bootreizen, de vleesveilingen, hun opstandigheid en hun wraak.
– Komende woensdag, 3 juli 22.58u Nederland 2, zendt de IKON de documentaire Karsu uit, een portret van de inmiddels 23-jarige Karsu. Ze is singer-songwriter en begon haar carrière in het Turkse restaurant van haar ouders. Vol passie brengt ze haar liedjes ten gehore. Ze groeit op tussen Turkse en Nederlandse normen en zoekt haar eigen weg. Drie jaar lang werd ze gevolgd door filmmaakster Mercedes Stalenhoef. Inmiddels heeft ze in Carnegie Hall gezongen en staat ze deze zomer voor de 2e keer op het North Sea Jazz Festival.
– Op donderdag 4 juli om 16uur geeft cultureel antropologe Irma Accord een lezing in het Atria-kennisinstituut over de legendarische plantagehoudster Susanna de Plessis. Er zijn veel mysterieuze verhalen bekend over deze wrede vrouw en haar slavin. De legendevorming wordt kritisch onder de loep genomen aan de hand van wetenschappelijke studies. Het is de eerste van een reeks lezingen in het kader van de herdenking van 150 jaar afschaffing van de slavernij. Vrouwelijke wetenschappers en cultuurmakers zullen hun visie geven van de rol van vrouwen tijdens en na de slavernij.

Bibliotheek-nieuws
– !!!! Komende dagen/weken verhuist de domeinnaam van onze site. Mogelijk wordt de toegang tot de site even wat rommeliger, en word je doorverwezen naar de oude of nieuwe site. Dit alles om het te zorgen dat we onze catalogus binnenkort online kunnen gaan zetten en onze berichten en recensies makkelijker toegankelijk worden.
– In september begint een nieuw leesgroep-seizoen. Ditmaal wordt de vraag ‘Bestaat er zoiets als Europese literatuur?’ als uitgangspunt genomen. Zij zal de rode draad vormen van 8 besprekingen van romans geschreven door grotendeels vrouwelijke auteurs. Een reader met artikelen rond de boeken en schrijfsters geeft extra achtergrondinformatie.
De groep wordt begeleid door Maud Hollants, literatuurwetenschapster. De bijeenkomsten zijn op vrijdagmiddagen in de bibliotheek. Er is plaats voor nieuwe deelneemsters.
Op vrijdag 5 juli is om 13 uur een informatiebijeenkomst in de bibliotheek. Voor het opvragen van de folder of meer informatie kunt u bellen (030-2732109) of mailen (maghollants@kpnmail.nl) of via de vrouwenbibliotheek.
– Binnenkort volgt ook nieuws over een poëziegroep vanaf half september. Kijk voor meer informatie binnenkort op onze site.
– Afgelopen weken hebben we veel nieuwe boeken binnen gekregen, de meeste als recensie-exemplaar. Dus recensies komen er ook, een paar zijn zelfs er al. Als je zin hebt om ook een recensie te schrijven, ben je van harte welkom. Voor meer info graag mailen aan vrouwenbibliotheek@xs4all.nl.

Nieuwe boeken in de bibliotheek
Praagse lente van Madeleine Albright, Mika van Elsa Rosario, De eerste echte leugen van Marina Mander, De prachtige onverschilligheid van Sarah Hall, Dit mooie leven Helen Schulman, Tussen de bedrijven van Virginia Woolf, Melodie d’Amour van Margriet de Moor, Vroeger was er later van Vera Marynissen, Portret van prinses Beatrix door Hella Haasse, De sterren stil van Natalie Koch, Op reis met Hillary Clinton van Kim Ghattas, De Wertheims van Silvia Tennenbaum, Zwijgplicht van Saskia Profijt, Ana Mladic van Clara Uson, Verdronken hart van Lisa Unger, Moord in de Bloedstraat van Annejet van der Zijl, Bloedlijn van Corine Hartman, Bodemloos en Troostkind van Loes den Hollander,Thee met de Taliban van Deedee Derksen, Schemervlucht van Alexandra Smith en Honingtranen van Hafisa Naji.

De leenbijdrage voor 2013 is vastgesteld op € 25,-. Je kunt hiervoor onbeperkt boeken lenen en/of vriendin/vriend van de bibliotheek zijn. Iedereen die boeken leent en/of wil gaan lenen wordt vriendelijk verzocht dit bedrag over te maken op ING banknr 9266995 ten name van Stichting Es Scent ovv naam en ‘leenbijdrage 2013’. Eenmalig een boek lenen kan ook. De bijdrage hiervoor is € 1,- per boek.
Op www.vrouwenbibliotheek.nl is meer informatie over de bibliotheek te vinden.

Naast de aangekondigde openingstijden blijft het altijd mogelijk om op afspraak een bezoek te brengen aan de bibliotheek.
U bent van harte welkom.

Marjolein Datema                                                   Utrecht, 29 juni 2013

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Powered by: Wordpress