Recensies

‘Kind van sneeuw’ door Eowyn Ivey

Bare Footprints in Fresh SnowIn Kind van sneeuw staat het echtpaar Mabel en Jack uit een onherbergzaam gebied in Alaska centraal. Hun verdriet over het verlies van hun baby en vervolgens de niet-vervulde kinderwens, krijgt een nieuwe dimensie door de sprookjesachtige Faina. Bij de eerste sneeuwval maken Mabel en Jack in een opwelling een kind van sneeuw. De volgende morgen is de sneeuwpop verdwenen en vangen ze een glimp op van een blond meisje dat door het bos rent. Ze krijgen contact met haar en ze zien Faina graag als hun dochter. Ze is een meisje dat zich beter thuis voelt in de ruige natuur dan op hun boerderij. Hun liefde voor Faina groeit. Maar ook de twijfel en de zorgen, want blijft Faina wel bij hen?

Ivey schrijft betoverend over de eenzaamheid en wildernis van Alaska. Vooral de winterse taferelen spreken erg tot de verbeelding, ik voelde de donkerte en het alleen-zijn door de woorden stromen.
Het verdriet van Mabel en Jack brengt hen zowel dichter bij elkaar als dat het een spanningsveld is. Ze gaan ieder anders om met het gemis. Intrigerend om te lezen door de subtiele woordkeuze en de toon van Ivey. Ze raakt een snaar.

Kind van sneeuw greep mij en mijn verbeelding vast. De eenzaamheid voelde soms beklemmend, dus ’s avonds in bed lezen raad ik niet aan.

Uitgeverij           Artemis, 2012
Pagina’s             384
Vertaald             uit het Engels door Lidwien Biekmann (Snow Child )
ISBN                  978 9047 202 134

Isabelle Zumbrink, mei 2013

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Powered by: Wordpress