Recensies

‘De laatste sterft’ door Tess Gerritsen

Als fan van de tv-serie Rizzoli & Isles mis ik nooit een aflevering. Toen ik dit boek voor mijn neus kreeg, was ik dan ook erg benieuwd. Haar nieuwste boek De laatste sterft gaat over 3 kinderen, waarvan de ouders onder verdachte omstandigheden zijn gestorven. Eenmaal ondergebracht bij pleeggezinnen sterven die ook. “Het lijkt wel of iedereen om wie ik geef dood ga”, zo zegt een van de personages, Teddy Clock.

Forensisch patholoog anatoom Maura Isles is single na een paar mislukte relaties, maar heeft wel een aangenomen zoon, Julian, die ze heeft overgehouden aan een vorig gevaarlijk avontuur (uit het boek Sneeuwval). Julian zit op een speciale school voor kinderen waarvan familieleden zijn vermoord: Evensong.  Hier leren ze omgaan met en vechten tegen het kwaad. Teddy Clock komt hier uiteindelijk terecht, nadat rechercheur Jane Rizzoli de moord op zijn pleeggezin onderzoekt. Eenmaal daar komen ze erachter dat de ouders en pleegouders van twee andere kinderen (Claire Ward en Will Yablonski) ook zijn omgekomen onder verdachte omstandigheden. Deze moorden lijken niks met elkaar te maken te hebben; de gezinnen kenden elkaar niet en de moorden vonden elk plaats op een andere plek, maar toch is er een verband.  Bovendien gebeuren op Evensong vreemde dingen. Zo vinden een groep leerlingen, midden in het bos, drie van takjes gemaakte poppen besmeurd met bloed die, zo blijkt, verwijzen naar de drie kinderen . Wie wil ze nu zo graag dood hebben en waarom? Aan Rizzoli en Isles de taak om het uit te zoeken en de kinderen te beschermen.

Het is niet gek dat haar boeken als basis dienden voor een serie. De hoofdpersonages Jane Rizzoli en Maura Isles zijn sympathiek en herkenbaar. Ze hebben een sterke band met elkaar opgebouwd waar ze op voortborduren en je  als lezer deelgenoot van wordt. De auteur introduceert de drie kinderen uitgebreid wat ervoor zorgt dat je in hun wereld meegetrokken wordt. Alhoewel sommige personages en verhaallijnen niet helemaal zijn uitgewerkt (wat jammer is), doet dit niet af aan het verhaal. De hoofdlijn steekt goed in elkaar en is boeiend, waardoor het boek lekker wegleest. Bovendien heeft de auteur een prettige schrijfstijl en maakt het feit dat het verhaal wordt verteld vanuit verschillende perspectieven het nog interessanter: wie is toch die onbekende verteller die het heeft over zijn special operations en wat is de link met de kinderen? Op een gegeven moment lijkt het einde en de dader voorspelbaar te worden, maar hiermee zet de auteur je toch op een dwaalspoor; niets is wat het lijkt.

Ik kan het tijdens het lezen toch niet laten om verbanden te leggen met de tv-serie. In de serie heeft Rizzoli nog geen vaste relatie en een dochter en heeft haar moeder nog geen relatie met Rizzoli’s oudere collega Vince Korsak. Gaat dat nog gebeuren? De laatste sterft  heeft mij erg nieuwsgierig gemaakt naar de andere boeken uit de Rizzoli & Isles serie. Andere lezers die bekender zijn met haar boeken vinden dit misschien niet haar beste werk, maar voor mij smaakt het absoluut naar meer….

Uitgeverij          The House of Books, 2012
Pagina’s            367
ISBN                 978 90 443 3690 0

Recensie door Sereena, mei  2013

 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Powered by: Wordpress