Nieuws Nieuwsbrieven

Mei (openings)nieuws

Beste leensters en andere belangstellenden,

Het afsluitende weekend van het literatuurfestival City2Cities is aan de gang, met op zondag (28 april) ‘de straat van de literatuur’ waar verschillende Nederlandse, Duitse en Portugese schrijfsters van zich
City2Cities 2013zullen laten horen, o.a. Maartje Laterveer, Monika Peets, Simone van der Vlugt, Miek Zwamborn, Monika Rinck, Dulce Maria Cardoso, Ana Luísa Amaral. Luisteren kun je ook naar de oudste en jongste Portugese fado zangeressen Celeste Rodrigues en Nathalie Pires. In het Centraal Museum (15u) wordt Danielle Hermans geïnterviewd door directeur Erwin Jacobs over hoe zij haar boek In Vredesnaam heeft geschreven n.a.v. onderhandelingen in 1713, en over hoe wij niet van de geschiedenis leren. Zelf was ik erg onder de indruk van de tentoonstelling van kunstenares en schrijfster Gabriele Stötzer, haar experimentele series vrouwenportretten en haar filmperformances, deels opgenomen in de vrouwengevangenis. Nog te zien t/m zondag bij galerie Niek Waterbolk. Veel informatie op www.city2cities.nl en een goed interview (2009) met Gabriele Stötzer: http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/Nieuws/article/detail/1181015/2009/10/31/rsquo-De-Wende-was-chaos-ik-genoot-ervan-rsquo.dhtml

De Utrechtse Manon Uphoff heeft met haar novelle De ochtend valt de Opzij literatuurprijs gewonnen, de prijs voor het beste literaire werk van een Nederlandstalig schrijfster in het afgelopen jaar. De jury, unaniem in haar oordeel, is enthousiast over ‘de ontroerende, meesterlijk gruwelijke en tedere wijze’ waarop Manon Uphoff je als lezer meesleept in het verhaal van een jongen en de nasleep van een gewelddadige ruzie tussen zijn ouders. Proza, geschreven als poëzie.
Is zo’n vrouwelijke literatuurprijs inmiddels niet overdreven? Opzij telde het afgelopen half jaar de recensies in de boekenbijlagen van NRC, Trouw en Volkskrant: in totaal 1124. Hiervan was 27% gewijd aan een boek van een vrouw. En dat terwijl het aantal uitgegeven boeken door vrouwen en mannen sinds de jaren 70 steeds evenwichtiger is geworden. Opvallend was wel dat áls vrouwen aandacht kregen dit iets vaker dan bij mannen een grote recensie betrof. Vanwege de foto? Het krantenimago? Wie zal het zeggen..
Het mei-nummer van Opzij staat helemaal in het teken van literatuur, met veel boekbesprekingen en interviews met Nederlandse schrijfsters.

Deze week gaat de film over de Joods-Duitse filosofe Hannah Arendt in première, geregisseerd door de gerenommeerde Duitse filmmaakster Margarethe von Trotta. Hannah Arendt (1906-1975) groeit op in de buurt van Hannover en in Oost-Pruisen. Ze studeert theologie en filosofie in Berlijn en Marburg bij Martin Heidegger) schrijft haar proefschrift, Het liefdesbegrip bij Augustinus, in Heidelberg bij Karl Jaspers en volgt colleges bij diverse bekende filosofen. Na haar arrestatie door de Gestapo en een achtdaags verblijf in de gevangenis vlucht ze in 1933 naar Parijs. Ook hier heeft ze contact met verschillende filosofen, en zionisten. In 1940 vlucht ze naar de VS, waar ze o.a. werkt als journaliste en docente, en in 1951 het Amerikaanse staatsburgerschap krijgt. Tien jaar later wordt zij door door het tijdschrift The New Yorker uitgezonden om het proces tegen de SS’er Adolf Eichmann in Israël te verslaan. De resultaten van haar bevindingen vat zij samen in het boek “Eichmann in Jeruzalem – De banaliteit van het kwaad. Het doet veel stof opwaaien. Van 29 april t/m 9 mei zijn op verschillende plaatsen speciale filmvoorstellingen, die voorafgegaan worden door een lezing of een debat door vooraanstaande Arendt-kenners. Elke avond belicht een ander aspect van haar gedachtegoed, en is zowel geschikt voor leken als kenners, zo staat vermeld op de website. Voor meer info: www.cinemien.nl.

Afgelopen maand is de eerste CD uitgekomen van het Ragazze kwartet, Vivere. De 4 Nederlandse getalenteerde jonge dames worden luid geprezen om hun volwassen bevlogen strijkkwartetspel, vol eigenheid en muzikaliteit, organisch en in pure zuiverheid. Ze hebben gekozen voor een veelzijdig programma op hun CD, en voeren dat heel natuurlijk uit. Hun (wil tot) veelzijdigheid komt ook tot uitdrukking in hun samenwerking met componisten, musici, makers en kunstenaars van andere muziekstijlen en andere kunstdisciplines. De klassieke muziek is de basis, en van daaruit proberen ze zo optimaal mogelijk een resultaat te behalen waarin alle disciplines elkaar gelijkwaardig aanvullen en de som meer wordt dan de delen. Ze treden regelmatig op (1 mei Felix Meritis, A’dam), in juni samen met o.a. Via Berlin op het Oerol festival.

Onlangs uitgebrachte titels
Een blik jodenkoeken door Jessica Meijer (1984), dochter van Ischa, die op z’n 52e verjaardag plotseling overleed aan een hartinfarct. Na 18 jaar vertelt ze het verhaal over haar verdriet waar toen geen ruimte voor was. Omdat Ischa een bekende Nederlander was, bemoeide iedereen zich met zijn verleden. Jessica verborg zichzelf achter een masker, boulimia. Haar gevoelens, die het gevolg waren van haar Joodse achtergrond, de kritische stem van haar moeder en de mediagekte rond de dood van haar vader, had niemand in de gaten.
Branie van Annet Mooij gaat over het leven van Mina Kruseman(1839-1922) die aan Multatuli schreef: “Ik ben geboren om vrij en gelukkig te zijn, en mijn grootste verdriet is altijd geweest dat niemand dat begreep”. Ze was een pionier voor het mogelijk maken van rechten voor vrouwen. Daarnaast was ze een kleurrijke en veelzijdige vrouw die politiek (anti-militariste) en literair zeer geïnteresseerd was. Ze deed een opleiding tot zangeres en had toneelambities. Ondanks het beperkte aantal bronnen is het een levendige portret geworden van een vrouw waar het leven van afspatte.
– De term Nultijd uit de gelijknamige roman van Juli Zeh (1974), komt uit de duiksport, de tijd waarin je zonder levensgevaar naar het wateroppervlak kunt terugkeren. Het verhaal speelt zich ook grotendeels onder water af, tijdens duiklessen op de Canarische eilanden. Zowel lezer als hoofdpersoon verliezen alle zekerheden, en tegelijk gaat de roman over wilsvrijheid, oordeelsvorming, vertrouwen, schuld en macht. Juli Zeh is zowel schrijfster als juriste en wordt omschreven als een van de spannendste stemmen van haar generatie.
Ana Mladic door Clara Uson, het tragische verhaal van de dochter van Ratko Mladic. Ze studeerde medicijnen in Belgrado en is oogappel van haar vader. Terug van een studentenreisje naar Moskou neemt ze een voor haar familie ingrijpend besluit. Een persoonlijk verhaal tegen de achtergrond van de Balkanoorlog.
– In Ghana ga weg beschrijft Taiye Selasi de week die de familie van chirurg Kweku Sai samen in Brussel doorbrengt nadat deze is overleden. Hij was ooit een uit Afrika afkomstige, succesvolle immigrant, maar is toch ‘kapot gegaan’ en weer uit Boston vertrokken, waarbij hij zijn familie mee de ellende in heeft getrokken. In wat al genoemd wordt ‘een episch meesterwerk’ wordt wat gebeurd is langzaam maar zeker duidelijk en worden we meegenomen op een reis kriskras over de aardbol.

Activiteiten in Utrecht en daarbuiten
– Op 10 mei is er in Vredenburg Leeuwenbergh een gratis lunchconcert (12.30u) van het Syrène Saxophone Quartet, 4 jonge dames die elkaar hebben leren kennen op de conservatoria van Utrecht en Amsterdam. ‘Friszoet en stevig’ is hun motto, en ze zijn erg enthousiast over het saxofoonkwartet repertoire. Daar willen ze luisteraars op een overtuigende en frisse manier kennis mee laten maken en zich niet laten beperken tot één stijl, klassiek en hedendaags. Ze reizen Nederland en Europa rond met hun aanstekelijk enthousiasme. Meer info: www.vredenburg.nl en www.syrenesaxofoonkwartet.nl.
– Op 28 en 29 mei is in Theater Kikker de dansvoorstelling The Dry Piece, omschreven als een ode aan het (vrouwelijk) lichaam. De choreografie is van de Israëlische Keren Levi. Vier naakte danseressen bewegen achter een doorzichtig scherm, gaandeweg steeds meer vermengd met live projecties op het scherm. Het beeld en de bewegingen beginnen wazig, esthetisch en onschuldig, maar worden samen met de muziek steeds heftiger, “een adembenemend mooie stroom variaties van organische, veelal symmetrische vormen”. Voorafgaand aan de voorstelling draait een documentaire over het creatieproces van een andere voorstelling van Keren Levi ‘Inside Envelopes’, over familiebanden en identiteit.
– Nog tot 9 juni is in het mooi gelegen Museum Belvedere (Heerenveen) een tentoonstelling van Paula Modersohn-Becker (1876-1907). Ze was een van de belangrijkste voorlopers van het vroege Expressionisme. Vanaf haar 22e heeft ze gewoond in het kunstenaarsdorp Worpswede, vlak boven Bremen. De landschappen daar (gelijkend op de toenmalige veengebieden rondom het museum) en de figuurstukken die ze in en om het dorp maakte vormen het uitgangspunt van de tentoonstelling. Paula Modersohn was in haar tijd heel vooruitstrevend en trok zich weinig aan van de stijl van kunstenaars om haar heen. Tijdens het Nazi-regime werd haar werk ‘entartet’ verklaard, waardoor helaas veel van haar werk is vernietigd.

Nieuwe boeken in de bibliotheek
Branie (Mina Kruseman) van Annet Mooij, In vredesnaam van Daniëlle Hermans, Wolf Hall en Het boek Henry van Hillary Mantel, Eleanor Roosevelt. First Lady van de twintigste eeuw van Ingrid Baraitre, De grijze stroom en Zügel los van Gabriele Stötzer, Blauwbaard van Amelie Nothomb en een doos vol nieuwe boeken die de bibliotheek zo juist geschonken is (dank aan de geefster!).

De leenbijdrage voor 2013 is vastgesteld op € 25,-. Je kunt hiervoor onbeperkt boeken lenen en/of vriendin/vriend van de bibliotheek zijn. Iedereen die boeken leent en/of wil gaan lenen wordt vriendelijk verzocht dit bedrag over te maken op ING banknr 9266995 ten name van Stichting Es Scent ovv naam en ‘leenbijdrage 2013’. Eenmalig een boek lenen kan ook. De bijdrage hiervoor is € 1,- per boek.
Op www.vrouwenbibliotheek.nl is meer informatie over de bibliotheek te vinden.

Naast de aangekondigde openingstijden blijft het altijd mogelijk om op afspraak een bezoek te brengen aan de bibliotheek.
U bent van harte welkom.

Marjolein Datema                                                                                    Utrecht, 27 april 2013

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Powered by: Wordpress