Recensies

‘Nacht over Westwoud’ door Wanda Reisel

Levi Levi is waarnemend arts en wordt voor twee maanden gestationeerd in het dorp Westwoud. De eerste dagen voelt hij zich wat ongemakkelijk, maar al snel wordt hij omarmd door de inwoners. In het dorp zijn spanningen voelbaar omtrent boer Tinus Lamberts. Elk jaar trekt Tinus namelijk hordes moslims naar Westwoud, omdat hij hen zijn schapen verkoopt voor het islamitische Offerfeest. De dorpelingen zijn hier verre van blij mee en de sfeer in Westwoud wordt hieromtrent steeds grimmiger. Als Ilias, een Turkse “moslim” uit het dorp, op een dag wordt “betrapt” op het verkrachten van een geestelijk gehandicapt meisje, is het hek van de dam. Levi Levi is één van de mensen waartegen de woedende menigte zich keert.

‘Nacht over Westwoud’ heeft vanaf het begin een thrillerachtige sfeer over zich; het werkt toe naar een spannend hoogtepunt aan het einde van het boek. De schrijfster, Wanda Reisel, heeft een toegankelijke schrijfstijl die gemakkelijk wegleest. Toch werd ik nergens echt meegezogen in het verhaal. Dit komt doordat het boek mijns inziens een beetje een ratjetoe is, van allerlei verhaallijnen die niet veel met elkaar van doen lijken te hebben. Er is in principe één hoofdverhaal, namelijk hetgeen Levi Levi meemaakt in Westwoud als waarnemend arts. Daarnaast komen er stukken in het boek voor die te maken hebben met Levi’s privé-leven; met betrekking tot zijn huwelijk, zijn dochter en zijn ouders. Ook heeft de dokter waarvoor Levi waarneemt, een soort ‘anekdotes’ over patiënten op de computer achtergelaten, die vooral in het begin van het boek met de lezer worden gedeeld. Kortom, ‘Nacht over Westwoud’ lijkt een samenraapsel van ‘van-alles-en-nog-wat’, waarbij de schrijfster er wat mij betreft onvoldoende in is geslaagd het tot één samenhangend geheel te smeden.

Wanda Reisel is in 1955 geboren op Curaçao. Na een tijdje Geschiedenis te hebben gestudeerd, switchte ze naar de Regieopleiding van de Theaterschool te Amsterdam. Hier studeerde ze in 1981 af. In 1984 schreef zij haar eerste toneelstuk ‘Ansichten’ en in 1986 debuteerde zij als prozaschrijver met ‘Jacobi’s tocht’. Haar eerste roman verscheen in 1988, getiteld ‘Het Blauwe Uur’. Wanda heeft inmiddels een tiental toneelstukken geschreven en negen boeken op haar naam staan. Haar laatste roman, ‘Nacht over Westwoud’, verscheen in 2011. Tot nu toe is Reisel in haar carrière twee keer genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs en één keer voor de AKO Literatuurprijs. Bovendien heeft ze de Anna Bijns Prijs 2007 gewonnen met haar roman ‘Witte Liefde’. Wanda Reisel schrijft tot slot ook scenario’s voor film en televisie (bron: www.wikipedia.org & www.wandareisel.nl).

Uitgeverij          Contact, 2011
Pagina’s            284
ISBN                 978 9025 437 510

Recensie door Charlotte, april 2013

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Powered by: Wordpress