Recensies

‘Het huis bij de plantage’ door Amanda Smyth

Het huis bij de plantage is een coming of age verhaal dat gaat over Celia, een donker meisje uit Tobago. Celia groeit op in Black Rock in de jaren ’50 bij haar tante Tassi en haar twee kleine nichtjes. Als klein meisje hoort ze dat haar moeder bij haar geboorte is overleden en dat haar vader, een blanke man, op doorreis was naar Engeland en niet van haar geboorte wist.  Het leventje in Black Rock verloopt saai. De enige onderbrekingen in de dagelijkse routines zijn bezoeken van tante Sula, de zus van tante Tassi die in Trinidad woont op een plantage.  Wanneer Celia een nare confrontatie heeft met Roman Bartholomew, de man van tante Tassi, besluit te ze weg te lopen. Het liefst wil ze naar Engeland op zoek naar haar vader, maar eerst gaat ze naar Trinidad naar tante Sula om afscheid te nemen.  Eenmaal aangekomen in Trinidad loopt alles toch anders dan Celia had verwacht…

Ik kon het boek niet wegleggen voordat ik het uit had. Ik moest gewoon we0ten hoe het zou aflopen met Celia; haar zoektocht naar haar ouders, naar zichzelf, naar de liefde. Je leeft met Celia mee als zij zich minderwaardig voelt door Romans ondermijnende opmerkingen en hij haar doet geloven dat ze een last is voor tante Tassi. Als ze, wanneer zij in Trinidad komt te werken als nanny bij een blank gezin, wordt verleid door de vader van het gezin die haar “opdrinkt zoals rum” en even later “weer uitpiest” (zoals een helderziende Celia als jong meisje ooit heeft voorspeld), voel je haar naïeve wanhoop om zich vast te klampen aan deze man en hun relatie. Het open einde waar ze aan het begin van een nieuw leven staat, laat je met vragen achter; hoe gaat de rest van haar leven eruit zien en komen de andere voorspellingen van de helderziende ook uit? Ik had er graag nog meer over willen lezen in een eventueel vervolg. Het patriarchale en koloniale karakter van het boek deed mij bovendien sterk denken aan de boeken van Cynthia McLeod, die zelf over de Surinaamse slavernijperiode schreef. Plantages, liefde tussen blank en zwart, verraad, exotische omgevingen, liefde, moord……het komt er allemaal in voor. Liefhebbers van deze thema’s zullen met dit boek dan ook hun hart ophalen.

Uitgeverij          Van Gennep, 2012
pagina’s            272
Vertaald            uit het Engels door V. van der Tol en Roelien Vermaant (Black Rock)
ISBN                 978 9461 641 328

Recensie door Sereena, maart 2013

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Powered by: Wordpress