Recensies

‘Confessions Of A City Girl’ door Suzana S.

In Confessions of a City Girl vertelt Suzana S. (die eigenlijk Barbara Stcherbatcheff heet) over haar carrière in de Londense City. Zij heeft na een afgeronde muziekstudie meer zin om zich uit te leven in de financiele wereld, dan om door te gaan in de culturele sector. Een redelijke maat aan geldingsdrang en competitieve aanleg is haar dan ook niet vreemd.

confessions of a citygirl

Suzana begint met een assistente-baan, waar zij alleen nietszeggende cijfers zit in te voeren in een spreadsheet en eindigt als trader bij een behoudende bank – nadat zij intraday trading heeft gedaan bij een bijzonder opgefokte en opgeblazen bank. Terwijl zij bezig is met het najagen van haar carriére, strandt haar huwelijk.

De korte samenvatting van het boek doet het eigenlijk geen recht. Het is niet alleen een verhaal – gelukkig reflecteert de schrijfster uitgebreid over haar ervaringen als vaak enige vrouw in een door macho’s bevolkte business. Je kunt je levendig voorstellen hoe gefrustreerd het moet zijn geweest om bijna niet aan bod te komen als talentvolle professionals en op netwerkgesprekken vooral de rol te moeten spelen als toehoorder van andermans narcissistische verhalen over eigen succes.

De frustratie wordt gelukkig minder als zij het geluk heeft om toe te worden gelaten tot een klas van aspirant beurshandelaren. In deze klas weet zij zich goed te handhaven – zij blijkt een goed gevoel te hebben voor de muziek van de markt en weet zich ook goed te handhaven als ‘one of the boys’.

In dit stuk van het boek weet zij ook een levendig beeld op te roepen van de sfeer en de hectiek van haar werkomgeving. Soms een beetje te hectisch – de lofzang op de hijgerige, competitieve sfeer is soms wat interessant.

Ik vind de waarde – en waarom ik het boek toch graag las – vooral liggen in de schildering van een sector die weinig aan bod komt in de vrouwenliteratuur, en in de beschrijving van de tegenslagen die vrouwen er krijgen – en hoe ze zich toch kunnen handhaven.

Uitgeverij               Ebury Press, 2010.
pagina’s                 288
ISBN                      978 0753 519 813

Recensie door Jonna, februari 2013

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Powered by: Wordpress