Recensies

Papieren kind door Randy Susan Meyers

Papieren kind is een roman over drie vrouwen die met elkaar verbonden zijn door het meisje Savannah. De hoofdstukken zijn geschreven vanuit het perspectief van afwisselend Juliette, Tia en Caroline.

Juliette is getrouwd met Nathan en samen hebben ze twee zoons. Nathan gaat intussen vreemd met Tia, totdat Tia zwanger van hem blijkt te zijn. Nathan wil dat Tia een abortus pleegt en kiest voor zijn gezin. Nathan bekent zijn affaire aan zijn vrouw, maar verzwijgt hierbij de zwangerschap van Tia. Juliette gaat een helse tijd door, maar besluit uiteindelijk haar huwelijk toch nog een kans te geven. Nathan is ondertussen in de veronderstelling, of houdt zichzelf voor, dat het pas verwekte kind bij Tia nooit geboren zal worden. Tia besluit echter anders; ze staat hun dochtertje ter adoptie af aan een zakelijk succesvol koppel, Caroline en Peter. Zij noemen hun aangenomen dochter ‘Savannah’. Tia probeert haar leven vervolgens weer op te pakken, maar slaagt er niet in Nathan helemaal los te laten. Wanneer Tia op de vijfde verjaardag van Savannah foto’s ontvangt die haar zijn toegestuurd door de adoptie-ouders, besluit zij deze (en eerdere) foto’s van ‘hun dochter’ naar Nathan door te sturen. Juliette is echter degene die de envelop openmaakt en krijgt de schrik van haar leven. Vanaf dat moment begint het verhaal pas echt en ontstaat er een soort ‘driehoeksrelatie’ tussen Juliette, Tia en Caroline.

Deze roman heeft bij mij dubbele gevoelens losgemaakt. Aan de ene kant vind ik het een pakkend boek; zowel qua inhoud als door de manier van schrijven. Aan de andere kant, en tegelijkertijd, vind ik het verloop van het verhaal wat ongeloofwaardig. Tia, Juliette en Caroline zitten op een gegeven moment, volgens de chronologie van het boek, allemaal tegelijkertijd diep in de ellende en maken er een zooitje van. Aan het eind van het boek zijn ze allen hun dip voorbij en maken nu de ‘juiste’ keuzes.

Van een dergelijke opzet van een verhaal word ik een beetje opstandig! Natuurlijk zijn er ups en downs in iemands leven en maak je de ene keer een verstandige keuze, terwijl je jezelf een volgende keer totaal voor gek zet. Mij maak je echter niet wijs dat in het echte leven dergelijke periodes van de één, parallel lopen aan die van een ander. Nu zijn de levens van deze drie vrouwen natuurlijk enigszins met elkaar verweven en op elkaar van invloed, maar dat wil niet zeggen dat je daardoor ook op dezelfde momenten rationeel of juist emotioneel handelt!

Deze irritatie vond bij mij voornamelijk plaats in de tweede helft van het boek en heeft mijn mening over het verhaal helaas enigszins negatief gekleurd. Dit vind ik jammer, want het is op zich een goed boek.

Uitgeverij         Artemis & co, 2012
Pagina’s           367
Vertaald            uit het Engels door Sandra van de Ven (The Comfort of Lies)
ISBN                 978 9047 202 615

Recensie door Charlotte, februari 2013

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Powered by: Wordpress