Recensies

Vlindermaand van Ariëlla Kornmehl

Direct na het afronden van haar studie geneeskunde vertrekt Joni uit Nederland naar Zuid-Afrika, om zich daar als arts nuttig te maken. Weg van de familie, weg van haar zelfzuchtige ouders, weg van haar vriend, die er voor haar gevoel veel te weloverwogen mee om gaat dat ze samen nooit kinderen zullen krijgen. In de Afrikaanse provincie neemt ze zich voor niet langer woedend over ‘thuis’ te zijn. Haar leven heeft ze zodanig ingericht, met een nauwkeurig opgebouwd kader van plichten en gewoontes, dat ze goed kan functioneren en de wereld op afstand kan houden. Haar erotische avonturen zijn opwindend voor het moment, maar eigenlijk laat ze niemand toe. Behalve Zanele, haar huishoudster, die gaandeweg een ongebruikelijke, intieme vriendschap met Joni opbouwt. Wat pas echt goed tot Joni doordringt, als het zorgvuldig opgebouwde evenwicht van haar leven dreigt te verdwijnen.

De Vlindermaand is een boeiend boek. Ariëlla Kornmehl heeft een prettige schrijfstijl. De relatie tussen Joni en Zanele is indringend beschreven, er is een voelbare erotische spanning tussen Joni en Mbufu, de zoon van Zanele. In de gesprekken tussen Joni en Zanele komt stukje bij beetje naar boven wat zich in het leven van Joni heeft afgespeeld. Joni en Zanele zijn vriendinnen, maar dan wel op een Zuid-Afrikaanse manier. Op straat lijken ze elkaar niet te kennen. Alhoewel na de apartheid wordt een vriendschappelijke relatie tussen een witte en een zwarte vrouw niet geaccepteerd. Het boek kent een dramatisch einde, ingetogen beschreven.

Ik vond De Vlindermaand een mooi boek, een van de toppers in 2010. Een aanrader.
Ariëlla Kornmehl heeft een eigen website. En hier vind je een recensie. Het boek was een van de in 2010 te bespreken boeken in mijn leesclub. Als je het boek ook in leesclub zou willen bespreken dan vind je hier een aantal vragen die je daarbij zou kunnen gebruiken.

Uitgeverij             Cossee, 2006
pagina’s               192
ISBN                     978 9059 361 287

Recensie door Janny, 2010

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Powered by: Wordpress